Bij relationeel geweld: 'Zorg dat je echt luistert'

07-12-2021 Gezond Ingezonden

Vier van de vijf specialisten in relationeel geweld van het WOT


INGEZONDEN - Er zijn weinig vormen van geweld die harder aankomen en ook voor omstanders heftig zijn om mee te maken dan die binnen een relatie.
Mirelle Groenendaal, Ingrid Verhoeven, Ouissam Benhammadi, Nadia Stegeman en Britt Engelchor werken bij de Schiedamse Wijkondersteuningsteams en spraken op 17 november met een afvaardiging uit de gemeenteraad over huiselijk geweld en stalking, in een relatie.

"Stalking en geweld in een relatie zijn bijzonder heftig om mee te maken. Het verhaal van ex-slachtoffer Barbara kwam dan ook bij iedereen binnen bij de laatste benen-op-tafel-bijeenkomst over huiselijk geweld die de gemeenteraad organiseerde. Barbara heeft in het verleden te maken gehad met huiselijk geweld en zet zich nu in als ervaringsdeskundige om anderen te helpen en hulpverleners te leren hoe het is om in zo’n situatie te zitten. Want als buitenstaander denk je al snel: 'Waarom ben je gebleven. Waarom liet je dit gebeuren.' Maar als slachtoffer kan je zo de weg kwijt zijn dat je geen rationele keuzes meer kunt maken. Barbara vertelde dat de goede keuze maken veel geduld vraagt en dat sommige mensen wel zes keer teruggaan naar de gewelddadige partner, voordat ze het op kunnen brengen om echt weg te gaan.

Wij van het Wijkondersteuningsteam (WOT) zijn toegankelijke en laagdrempelige hulpverlening voor de burger. We spreken de mensen vaak voordat Veilig Thuis of de politie wordt ingeschakeld. De situatie is vaak heel moeilijk. We proberen met mensen naar oplossingen te zoeken. Wat voor ons een logische stap is, is voor de slachtoffers soms nog een brug te ver. Dan doet het echt wat met ons als iemand op dat moment nog geen hulp wil of kan aannemen. Barbara vertelde dat juist dan geduld en een luisterend oor heel belangrijk zijn. Dat we mensen zien en horen. Dat we goed luisteren en vooral niet oordelen. Gelukkig kunnen we met het WOT wel al een en ander in gang zetten. Bijvoorbeeld: een vluchtplan opstellen of een 'melding op locatie' doen, zodat de politie weet wat er aan de hand is als er voor die persoon of dat adres wordt gebeld.

Het WOT heeft gelukkig korte lijnen met de wijkagenten. Truus van het politieteam Doelgroepen vertelde tijdens deze avond dat met haar en haar team contact kan worden opgenomen als de wijkagent niet te bereiken is en er gelijk actie moet worden ondernomen. De meerwaarde van deze bijeenkomsten over huiselijk geweld zit hem vooral in het met elkaar over dit onderwerp in gesprek gaan. Je kan elkaar dan ook beter vinden als er iets is. Ook het WOT krijgt veel hulpvragen op het bordje en ook wij moeten soms prioriteiten stellen. Voor situaties die betrekking hebben op stalking en huiselijk geweld hebben we de mogelijkheid om direct een contactpersoon toe te wijzen die kan onderzoeken of er meteen actie moet worden ondernomen. Ook aandacht voor de pleger is belangrijk. Veel plegers zijn vroeger slachtoffer geweest. Zo hoorden we tijdens deze avond het verhaal van een ex-pleger die nu als ervaringsdeskundige andere mannen begeleidt om de cirkel van geweld te doorbreken. Een mooi project.

Gelukkig weten ook veel maatschappelijke organisaties in de wijken het WOT te vinden en zoeken zij contact met ons als ze zich zorgen maken over iemand. Maar wanneer er een ernstige situatie is, schakelen wij ook wij natuurlijk Veilig Thuis of de politie in. En als er direct gevaar dreigt moeten mensen gewoon 112 bellen. Veiligheid staat altijd voorop. 

Het was fijn om van Barbara te horen dat slachtoffers van huiselijk geweld serieus worden genomen, vroeger was dat wel eens anders. Veiligheid staat nu echt voorop, en daar blijven wij met andere partijen hard aan werken!"

Heeft u te maken met huiselijk geweld of maakt u zich zorgen om iemand? Bel bij direct gevaar T: 112. Bel voor advies en ondersteuning met Veilig Thuis op T: 0800-2000 of chat tijdens kantoortijden via I: www.veiligthuisrr.nl. U kunt voor informatie ook terecht op de website van de gemeente Schiedam: I: www.schiedam.nl/huiselijk-geweld.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd