Bij-vriendelijke bomen in Schiedam met statiegeld

13-11-2018 Gezond Redactie

Foto: Nederland Zoemt

SCHIEDAM - Zo'n vijftig nieuwe bomen levert een actie van supermarktketen Lidl Schiedam op.

Het gaat om zogenaamde 'bij-vriendelijke bomen', zoals lindes of tamme kastanjes. Deze bomen zijn aantrekkelijk voor bijen en daarom belangrijk in de strijd om de bijenpopulaties in stand te houden.

Lidl hield een statiegeldactie, waarbij klanten het statiegeld konden bestemmen voor het planten van nieuwe bomen. De actie leverde 38.806 euro op, bestemd voor Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. Lidl verhoogde het bedrag naar 50.000 euro. Met dat geldbedrag worden dit najaar in tien gemeenten, waaronder Schiedam, vijfhonderd bij-vriendelijke bomen geplant. De tien gemeenten, met Zoetermeer als meest nabije, kregen eerder dit jaar van Nederland Zoemt het predicaat ‘bij-vriendelijk’. Ze voldoen aan de criteria voor bij-vriendelijk beheer, door onder meer te zorgen voor bloeiende planten en nestgelegenheid voor bijen het hele jaar rond.

De statiegeldactie past in een bredere aanpak van Lidl. "Samen met onze leveranciers verduurzamen we de teeltwijze van ons groente en fruit en zorgen we voor meer bij-vriendelijk groen rondom onze filialen", aldus Renée Bijvoets van Lidl Nederland. Van het groente en fruit dat in Nederland wordt gegeten is tachtig procent afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd