Bijna een op zes Schiedammers komt positief uit Coronatest

03-01-2021 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM – Vijftien procent van de Schiedammers die zich bij de GGD laat testen op Corona, is positief.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond over vorige week, week 52. Daarin lieten 1176 Schiedammers zich testen. Daarvan bleken er 177 positief.

Daarmee is het aantal positieve tests onder Schiedammers wat hoger dan gemiddeld in de Rijnmondregio. Van alle mensen die zich door de GGD van de streek tussen Goeree-Overflakkee en Krimpen aan den IJssel laten testen, is 13,4 procent positief.

Het percentage besmette Schiedammers onder het totaal dat zich laat testen daalt al wekenlang: in week 44, de laatste week van oktober, was het met bijna 29 procent op zijn hoogst. Ten tijden van de opening van de teststraat bij de Margriethal, in juni, gaf de GGD een percentage van 3 tot 3,5 procent aan om het aan te geven hoeveel mensen besmet bleken. Toen de teststraat in de Fokkerstraat werd geopend, begin augustus, was het percentage positieve tests op het totaal ongeveer twaalf procent.

In de kerstweek was het aantal mensen dat zich liet testen ook beduidend lager dan de weken ervoor, toen 1442 en 1408 Schiedammers werden getest. De laatste volle week van november, week 48, werden er voor het laatst zo weinig tests afgenomen bij inwoners van Schiedam.

Omdat er minder tests werden afgenomen, waren er ook minder positieve tests: ik week 51 werden er 220 besmettingen door de GGD vastgesteld onder Schiedammers, de week ervoor 196. De laatste keer dat er zo weinig besmettingen bij Schiedammers door de GGD werd vastgesteld was in week 40, waarin 1 oktober viel. De top lag bij 439 geïnfecteerde Schiedammers eind oktober.

Zo verklaart zowel het lagere aantal tests als het lagere percentage besmettingen onder de mensen die zich laten testen, de teruggang in het aantal nieuw vastgestelde Coronabesmettingen in de stad.Gerelateerd