Bijzonder cadeau voor kraamkliniek op Curaçao

31-03-2018 Gezond Redactie

(Vlnr.) Shirley Chin (Seawings), Ed Eleanora (Duna Lus), Lara Melkert (Babygoud), Annemieke Plugge (verloskundig-coördinator Duna Lus), Jacques Capello (gynaecoloog in ruste), Peter van Heesch ( echospecialist Duna Lus), Chandrelyka Josepha (Seawings) en Stella Adamus (hoofd-verpleegkundige Duna Lus)


SCHIEDAM - Kraamkliniek Duna Lus op Curaçao is de koning te rijk: het ontving een echomachine, uit Schiedam.

Echopraktijk Babygoud doneerde een Voluson E8-echomachine. Die had niet op een beter moment kunnen komen. "De enige echomachine in de kraamkliniek is net kapot gegaan”, aldus Ed Eleanora, voormalig bestuurder van de kraamkliniek.

Een echo laten maken van een ongeboren kind is voor velen een 'magisch' moment. Het is de eerste keer dat je iets meer ziet van het kindje dan een dikke buik. In Nederland heel vanzelfsprekend, maar niet op Curaçao. Daar verzorgt Duna Lus bijna alle eerste lijns specialistische echo’s en is zeer afhankelijk van een goed werkende betrouwbare echomachine. Maar het apparaat van Duna Lus vertoonde een defect, en reparatie was niet eenvoudig.

De praktijk moest het doen met de wat er wel was: een zeer verouderd echoapparaat, dat eigenlijk al was afgeschreven. Software-updates en onderdelen waren al niet meer  beschikbaar. Daardoor was dr. Peter van Heesch, verloskundige en specialist op het gebied van foetale echoscopie en prenatale screening voor Duna Lus, beperkt in de mogelijkheden. Van Heesch: “De machine is niet meer van deze tijd. Ik ben zeer beperkt in het afnemen van echo’s. Maar belangrijker: als deze machine het zou begeven, dan zouden we een groot probleem hebben.”

Net toen kreeg de kraamkliniek een bijzonder telefoontje uit Schiedam. “Een geschenk uit de hemel”, aldus Eleanora. Eigenaresse Christine Nolet - de Wilde had de deuren van haar echopraktijk Babygoud in Schiedam gesloten en zocht een goede bestemming voor het echoapparaat. De Voluson E8 verkeerde bijna in nieuwstaat. “Er waren veel mooie doelen, maar toen ik hoorde hoe hoog de nood was op Curaçao bij de kraamkliniek, wist ik dat deze machine op geen betere plek kon komen dan daar”, aldus Nolet. “De machine heeft ook de mogelijkheid voor het maken van 3D/4D-echo’s, waarmee Duna Lus - met een goed businessplan - naast medische echo’s ook in de toekomst de bekende pretecho’s zou kunnen maken, wat weer extra inkomsten kan genereren voor de stichting.”

Na het bekendworden van de donatie boden verschillende partijen spontaan kosteloos hun hulp aan. Kees Molenaar van GE Healthcare zorgde ervoor dat de echomachine naar de laatste normering die de overheid stelt, werd geupdate. Daarnaast doneerde GE Healthcare verschillende onderdelen, zoals probes. “Ik ben heel blij dat wij op deze manier ons steentje konden bijdragen aan deze mooie stichting in een land binnen ons koninkrijk”, aldus Molenaar.

Dezelfde spontane reactie kwam van Albert Elens van Seawings, onderdeel van Maduro Holding. Dat bedrijf regelde de logistiek. De machine werd opgehaald in Schiedam, bekist, en vervoerd over zee op kosten van Seawings.

Tijdens de overtocht ging de echomachine van Duna Lus definitief kapot, dus een warmer welkom kon de echomachine niet krijgen bij aankomst. “Ongekend hoe dankbaar wij zijn dat dit uit het niets naar ons is toegekomen. Dit gaat een verschil maken voor Fundashon Duna Lus”, aldus een geëmotioneerde Eleanora, die de echomachine in ontvangst mocht nemen.


Gerelateerd