Bomenridders: eerst praten, dan kappen - maar vooral planten

15-04-2018 Gezond Redactie

De Bomenridders bij hun eerste boom; foto: De Bomenridders

SCHIEDAM - Met het planten van een boom aan de Schie hebben de Schiedamse Bomenridders zichzelf opgericht.

De Schiedamse ridders willen net als hun collega’s in Rotterdam, een meer respectvolle houding ten opzichte van bomen en groen in zijn algemeenheid doen groeien bij politici, ambtenaren, architecten, bouwers, bewoners en gebruikers van de stad.

“Een dwaas ziet niet dezelfde boom als een wijze.” Dit citaat van William Blake prijkt op het bordje dat staat bij een nieuwe boom op de Schie. De jonge ridderafdeling plaatste gisteren een plataan op een plek die vaak wordt genoemd als het mooiste en oudste plekje van Schiedam én die onlangs tot de groenste straat van de stad werd verkozen.

De bomenvoorvechters kozen deze plek en dit citaat om aan te geven dat er ongetwijfeld wijze overwegingen en afwegingen zijn die bomen doen wijken. "Maar zijn de liefhebbers van groen daarmee dwazen?", zo vragen de Bomenridders zich af. Op de plek tegenover het Zakkendragershuisje, pal bij de sluis in de Schie, stond nog niet zo lang geleden een boom.

De Bomenridders willen - bijvoorbeeld door 'stiekem in het openbaar' een boom te planten - de dialoog over waar bomen gewenst zijn voeden en overbrengen welke waarde bomen in de stad hebben. "We stellen ons verder tot doel om Schiedam groener en leefbaarder te maken", aldus de nieuwe groep.

In Schiedam zijn de afgelopen jaren zeer veel bomen gekapt, zo stellen de ridders. "Ten behoeve van het parkeerterrein van het Vlietland Ziekenhuis, voor de aanleg van de A4, op Harga, bij sportpark Kethel en straks ten behoeve van hotel Van Der Valk." Recent woedde nog een discussie over de bomen op de Westfrankelandsedijk, die leerde 'dat inmenging daadwerkelijk helpt'. "De Bomenridders willen in Schiedam dat discussies over bomen vaker worden gevoerd vóórdat ze gekapt zijn."Gerelateerd