Bovengemiddelde gezondheidsrisico's van wonen in Schiedam

06-09-2019 Gezond Redactie

De risico's in kaart gebracht in blokjes van 500 bij 500 meter; hoe roder hoe ongezonder - ter oriëntatie: de rode gebieden onderop zijn de Rotterdamse havengebieden, de lichtblauwe blokjes centraal daarboven zijn Schiedam-Zuid en -West en de rode streep van linksonder naar rechtsboven zijn de gebieden de A20 en aansluitend in het verlengde van de start- en landingsbanen van het vliegveld; bron: RLT Nieuws


SCHIEDAM – Het gezondheidsrisico voor inwoners van Schiedam is hoger dan gemiddeld in Nederland. Op een schaal tussen vier en tien komen de verschillende Schiedamse buurten uit tussen6 en 9,5.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, door RTL Nieuws op een rijtje gezet en vertaald in een kaart. Die toont voor het hele land het risico op ziekte of vroegtijdig overlijden als gevolg van vervuilde lucht of geluidsoverlast door verkeer, industrie en luchtvaart. Hoe hoger het cijfer, hoe groter de kans om ziek te worden van luchtverontreiniging of geluid. Het RIVM gaat uit van onderzoek dat aantoont dat vijf tot zes procent van alle ziekte en sterfte in Nederland is toe te schrijven aan milieufactoren als luchtvervuiling en omgevingsgeluid.

Tien- tot vijftienduizend Nederlanders overlijden jaarlijks aan de gevolgen van vieze lucht en herrie, zo stelt het nieuwsmedium. “Vooral rond Schiphol en Amsterdam zijn de gezondheidsrisico's hoog. Experts roepen op tot radicale maatregelen. 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden',”, aldus RTL Nieuws.

Er zijn aanzienlijke verschillen in het ingeschatte risico tussen de verschillende delen van Schiedam. Delen van zuid, west, Nieuwland, Woudhoek en Spaland komen tot het cijfer 6, de meest gunstige score in Schiedam gemeten. De meeste andere wijken liggen tussen 6,5 en 8. Grotere risico's nog lopen bewoners van Groenoord-Zuid en Tuindorp. De meest ongezonde delen van Schiedam liggen langs de A20, met het zuidelijk deel van de 's-Gravelandsepolder als minst aantrekkelijke deel met een ingeschaald risico van 9,5.

Rond Schiphol, Amsterdam en Rotterdam is het risico op ziekte en sterfe soms wel drie keer groter dan bijvoorbeeld in Drenthe, Groningen of op de eilanden. Randstedelingen hebben daardoor een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen, stelt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. "Dit is niet een klein beetje een probleem. Dit is een enorm probleem”, aldus Van Schayck tegen RTL Nieuws. “Het gaat over duizenden mensen. Er gaan tien tot vijftien keer meer mensen dood aan deze factoren dan aan ongelukken in het verkeer. De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa. En toch wonen er enorm veel mensen boven op elkaar."

Professor Lex Burdorf van het Erasmus MC deed eerder namens de Gezondheidsraad onderzoek naar de invloed van milieufactoren op de gezondheid en beaamt de opmerkingen van Van Schayck. "Mensen leven jaren in ongezondheid doordat ze worden blootgesteld aan te veel stikstof, fijnstof en omgevingsgeluid.” Volgens Burdorf toont de kaart aan dat er veel meer aandacht moet komen voor de gezondheidseffecten van Schiphol. "Vliegverkeer moet veel meer onderwerp worden van de discussie. Wat mij betreft moeten we het niet hebben over uitbreiding, maar eerder over hoe we huidige gezondheidseffecten kunnen verminderen."

Als je naar de impact van het milieu op je gezondheid kijkt, moet je volgens de experts niet in de stad zijn. En zeker niet in de hoofdstad. Van Schayck: "Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden. Je rookt op de meest vervuilde plekken ongemerkt elke dag vijf tot tien sigaretten."