BTV: inspectie, grijp in!

16-01-2019 Gezond Redactie

SCHIEDAM - De Vereniging Bewoners tegen vliegtuigoverlast (BTV) wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport de Rotterdamse luchthaven dwingt te stoppen met het overschrijden van de geluidsnormen.

"We constateren dat dit om een zeer forse overschrijding gaat", schrijft de BTV aan de inspectie, "en dat dit de geluidsoverlast die de omwonenden van RTHA ervaren, enorm verhoogt en de nodige consequenties van verstoring van woongenot, slaapverstoring en schadelijke effecten op volksgezondheid met zich meebrengt."

Uit de eigen rapportage van het vliegveld bleek dat het toegestane geluidsniveau in 2018 is overschreden; de overschrijding was het hoogst in de zomermaanden en komt over heel 2018 op achttien procent. Zie ook dit artikel. BTV vindt dat de inspectie handhavend moet optreden. Als dat niet gebeurt, hebben omwonenden recht op compensatie of een schadevergoeding, aldus de vereniging.

Het vliegveld heeft een recordjaar achter de rug: nog nooit zijn er zo veel vluchten en passagiers vertrokken en aangekomen op het Rotterdamse vliegveld als in 2018.Gerelateerd