BTV: maak van nood een deugd en doe nulmeting luchtverkeer

23-03-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) wil de gelegenheid van het zeer beperkte luchtverkeer op het vliegveld van Rotterdam benutten voor een nulmeting van de luchtvervuiling en het lawaai dat Zestienhoven veroorzaakt.

"Elk nadeel heeft zijn voordeel, dat weten we van de legendarische voetballer uit 020", sch rijft BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen in een oproep aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. De Coronacrisis is een ramp voor het land. Maar biedt ook kansen.

"Er is al vele jaren gesteggel over de vervuiling en het lawaai dat de luchtvaart veroorzaakt. De Schipholgroup zegt A, de milieukundigen zeggen B, de actievoerders zeggen C en de KLM zegt dan weer D." Zo wordt het wantrouwen van omwonenden bij de luchthavens gevoed. Dat kan anders. "Nu de luchtvaart vrijwel geheel uitvalt, kunnen er metingen worden gedaan. Die metingen kunnen nu laten zien hoe het is als er geen luchtvaart is. Daar hoeven we niets extra’s voor te doen."

Nu meten wat de stand van zaken is zonder luchtvaart, maakt een vergelijking mogelijk met de situatie als het verkeer door de lucht weer vol in bedrijf is. Dat is de basis voor eerlijke, nuchtere afwegingen op termijn, aldus de BTV. "Dus, minister: laat direct metingen verrichten door onafhankelijke deskundigen. Het is nú de kans om een einde te maken aan jarenlang getouwtrek over de vervuiling- en overlastcijfers. Haal nog iets goeds uit deze ramp die over ons trekt. Later kan dan de overheid dan nooit verweten worden dat ze nalatig is geweest. Doe dus nu de nulmeting op en rond de luchthavens."