Corona in Schiedam: alle seinen op groen

10-06-2021 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Het gaat nu rap de goede kant op met de bestrijding van de Coronabesmettingen in Schiedam. Het RIVM meldt vandaag maar twee nieuwe positieve tests afgelegd door stadgenoten.

De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt 61 besmettingen door de dienst geconstateerd bij Schiedammers in de hele vorige week. Dat zijn er weliswaar weer wat meer dan de 51 van de voorgaande week, maar veel minder dan bijvoorbeeld de 260 die in de laatste week van april, eerste van mei werden vastgesteld.

De teststraten van de GGD Rotterdam-Rijnmond, zoals die in de Fokkerstraat, en de enkele thuisopnames die de dienst doet, verwerkten afgelopen week de onderzoeken van 776 Schiedammers. Ook dat zijn er meer dan de in de week ervoor - toen 746 Schiedammers zich lieten testen - maar veel minder dan de 2580 in de laatste volle week van maart.

Opmerkelijk is toch wel het aantal besmettingen onder de Schiedammers die zich door de GGD laten testen. Dat lag afgelopen week op 7,9 procent (14,3 procent nog maar twee weken eerder). Van alle mensen die zich door de GGD Rotterdam-Rijnmond lieten testen - dus inclusief mensen van Brielle en Capelle enzovoorts - lag dat percentage op 10,1 procent. 

Nog een opvallend ‘Schiedams’ cijfer: van de 65-plussers in Schiedam is nu 68 procent volledig gevaccineerd. In het hele bedieningsgebied van de GGD is dat 53 procent.

Wel weer relatief hoog was het aantal van tien Schiedammers bij wie elders dan bij de GGD een besmetting met Corona werd vastgesteld. Dat zijn meestal bewoners van instellingen of mensen in het ziekenhuis.

In heel Nederland vandaag 1607 positieve tests, iets meer dan het dagtotaal aan het begin van deze week, maar veel minder dan de 7462 op 7 mei bijvoorbeeld. 

De laatste ziekenhuisopname van een Schiedammer dateert van een week geleden, gemeld op 3 juni. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft het systeem van de cohortafdelingen goeddeels losgelaten; de Coronapatiënten die er nog zijn op de IC worden in isolatieboxen verpleegd. Ook worden patiënten er bij opname niet meer standaard getest op Corona, vanwege ‘het beperkte aantal besmettingen dat nog opgespoord wordt door deze preventieve testen.’

Tenslotte misschien nog wel het belangrijkste feit dat vandaag te noemen is: het is zo’n drie weken geleden dat voor het laatst een Schiedammer met Corona het leven liet.

Waarbij het belangrijk is nog even te blijven opmerken dat we mogen hopen dat dit slachtoffer de laatste stadgenoot was die aan het virus overleed. En dat het dus belangrijk blijft voorzichtig te zijn en de regels in acht te nemen.Gerelateerd