Coronacijfers zijn niet wat ze lijken

05-08-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De ontwikkeling van het aantal Coronabesmettingen in Schiedam gaat de verkeerde kant op, zo zeg je als je de cijfers van het RIVM van vandaag ziet verschijnen. Maar de realiteit blijkt weerbarstiger.

Het rijksinstituut meldt vandaag 33 nieuwe infecties in de stad. Maar het zegt erbij: "Door een eerdere technische storing in alle datastromen zijn op eerdere dagen niet alle meldingen door het RIVM ontvangen. De achterstanden komen er vandaag bij. Daardoor vallen de dagcijfers vandaag hoger uit dan werkelijk."

Hoe groot dat effect is, is vooralsnog niet duidelijk. Landelijk worden 3402 nieuwe positieve tests gemeld, tegen 2836 gisteren en 2263 gisteren en 2136 op maandag. Het RIVM meldt verder dat 73 mensen met Coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen; er zijn in de hospitaals ook 69 mensen ontslagen na behandeling van hun klachten als gevolg van Corona, zodat het aantal mensen dat vanwege het virus in het ziekenhuis ligt in de afgelopen 24 uur met vier is gestegen tot 474. Op de IC's kwamen er op een dag zeven mensen bij, na 24 opnames en zeventien ontslagen. Er liggen nu 199 mensen met Corona op de IC's. Het RIVM meldt elf overlijdensgevallen als gevolg van Corona in Nederland in een dag tijd. Gerelateerd