D66: zorgen om lage vaccinatiegraad in Schiedam

10-04-2019 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De lage vaccinatiegraad in Schiedam baart zorgen. D66 in de raad wil van B&W weten wat het stadsbestuur onderneemt om het aantal kinderen dat wordt ingeënt omhoog te krijgen.

Meer mensen in Nederland dan voorheen, raken besmet met het mazelenvirus, aldus Jarle Lourens namens de fractie. Hij noemt daarbij een recente uitbraak van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag. Twee van de vier kinderen die ziek werden, waren niet ingeënt. De norm van de Wereldgezondheidsorganisatie om te zorgen voor 'groepsimmuniteit' is een inentinggraad van 95 procent onder de kinderen.

Tegelijkertijd laten steeds minder ouders hun kinderen inenten. Volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de vaccinatiegraad in Schiedam 92,2 procent, lager dan in de omliggende gemeenten Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis.

D66 vindt 'de berichtgeving en het feit dat steeds minder ouders hun kinderen laten vaccineren alarmerend'. "Besmetting met bijvoorbeeld het mazelenvirus is niet alleen gevaarlijk voor de kinderen die niet zijn ingeënt, maar ook voor jonge kinderen (tot 14 maanden) die nog niet ingeënt mogen worden." De fractie wijst ouders van die kiezen voor niet-inenten of die niet kiezen voor inenten op hun verantwoordelijkheden jegens anderen. "Ouders die hun kinderen niet laten inenten brengen dus niet alleen hun eigen kinderen in gevaar, maar ook de kinderen van anderen."

Lourens en fractiegenote Anouschka Biekman willen van het college opheldering over hun beleid in deze.


Gerelateerd