De Benoni vraagt vandaag werk, maar zorgt binnenkort voor appelen

22-03-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Bomen verbinden. Dat bleek vandaag op de Nationale Boomfeestdag eens te meer. Op de Maasboulevard, in de educatieve buurttuin, plantten kinderen en wijkbewoners vijf nieuwe fruitbomen. In eendrachtige samenwerking.

De vijf bomen kregen allemaal een 'eigenaar': de buurtbewoners, de (kinderen van de) Willibrordusschool, kinderen van Komkids, Irado en de gemeente Schiedam, vertegenwoordigd door wethouder Patricia van Aaken, stadsbioloog Hans de Kruijf en Annemarie van der Veen van het Natuur- en Milieu-educatiecentrum.

Zo liep de wijk, de stad uit om bomen te planten en de omgeving te vergroenen. Voor het zestigste jaar overigens, want al midden in de wederopbouw werd Boomplantdag uitgevonden. Rond de bomen, en rond de educatieve buurttuin, ontmoeten veel mensen elkaar, vandaag en met grote regelmaat in de toekomst, zo is de bedoeling. En dat het thema van de Nationale Boomfeestdag eigenlijk van doen had met het feit dat 25 jaar geleden het verdrag van Maastricht werd gesloten, waarmee de landen van de Europese Unie zich verder met elkaar verbonden... Nu ja, dat was voor de geschiedenisboeken, en voor de mensen die vandaag in de Limburgse hoofdstad de bomen plantten op het nieuwe dak van de A2, te vergelijken met het sportdak A4 in Schiedam. In totaal zouden er vandaag in Nederland tweehonderdduizend bomen zijn geplant...

Op de Maasboulevard ging als eerste een Benoni-boom de grond in. Geplant lekker vroeg in het jaar – en al zes jaar voorgekweekt – kan die al binnen enkele weken bloesem dragen en is de kans groot dat er van de zomer al appelen van komen. Die stellen nog niet zo veel voor, want de boom moet nog wennen aan zijn nieuwe stek. “Maar volgend jaar, dan zijn de appelen heerlijk”, weet De Kruijf nu al.

Bekijk de foto's
Gerelateerd