De Buurtvrouw eerste winnaar Anne-Marie van der Lindenprijs

14-12-2016 Gezond Redactie

Anne-Marie van der Linden (rechts) overhandigt de prijs met cheque aan de mensen van De Buurtvrouw; foto: Jan-Willem de Boer

SCHIEDAM – De Buurtvrouw is de eerste winnaar geworden van de Anne-Marie van der Lindenprijs. Maar de twee andere genomineerden uit Vlaardingen en Delft gingen niet met lege handen naar huis. De jury had besloten om het bij de prijs behorende geldbedrag van maximaal 25.000 euro te verdelen. Stichting De Buurtvrouw uit Schiedam kreeg als winnaar 15.000 euro. Stichting Sailing Kids uit Vlaardingen kreeg 5000 euro, evenals de Stichting Pieter van Foreest uit Delft voor een project in Ter Heijde bij Monster.

De Buurtvrouw zit in de vroegere KivéVa-kleuterschool aan de Van Beverenstraat. Het is ook een wijkcentrum geweest, De Bever. Tegenwoordig zijn er zeer veel vrijwilligers bezig het saamhorigheidsgevoel in Schiedam-West te versterken. Met het project ‘Thuis opgehaald’ zorgt De Buurtvrouw dat ouderen in Schiedam-West niet vereenzamen en voor dat project kreeg de stichting de prijs. Omdat huisartsen en het Wijkondersteuningsteam ook veel contact met ouderen hebben en weten wat er speelt, gaat De Buurtvrouw de samenwerking aan en dat vond de jury lovenswaardig en weldoordacht.

De prijs werd uitgereikt door Anne-Marie van der Linden zelf, als voorzitter van de jury. Toen ze een jaar geleden na 33 jaar afscheid nam van de Frankelandgroep, wilde bestuursvoorzitter Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar haar inzet voor de ouderenzorg waarderen met een naar haar genoemde prijs die hij voorlopig voor vijf jaar uit eigen middelen beschikbaar stelt. De prijs is bedoeld voor (startende) projecten en initiatieven in de zorg- en welzijnssector in de regio’s Nieuwe Waterweg-Noord en Delft, Westland en Oostland.

Sailing Kids organiseert zeilweken voor ernstig en chronisch zieke kinderen en jongeren met hun directe familie. Pieter van Foreest maakt een logeerhuis mogelijk, Strandgoed Ter Heijde, waar mantelzorgers op adem komen dankzij het feit dat de zorg tijdelijk uit hun handen wordt genomen.