Dodenherdenking in Schiedam

04-05-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Dodenherdenking in Schiedam werd vanavond een indrukwekkende plechtigheid. De opkomst bij het monument in de Plantage leek groter dan voorgaande jaren.

Het ging over vrijheid doorgeven. Van vrijheid is niet meer zo vanzelfsprekend als in de afgelopen decennia, zo stelde burgemeester Cor Lamers in zijn speech. "Het is wrang te merken dat de lessen uit het verleden, die zoveel onschuldigen het leven kostten, nog altijd niet geleerd zijn. De brandhaarden in de wereld, die eerst ver weg leken, zijn brandhaarden dichtbij geworden."

Vrijheid doorgeven heeft met wederzijds respect te maken, en elkaar laten zijn wie we zijn, aldus de burgemeester. "Ondanks religie of geaardheid. Pas dan leef je in vrijheid in een vrij land."

In een stad als Schiedam zijn wij dat al eeuwen gewend, stelde Lamers. "Al honderden jaren vinden mensen van elders een veilig en fijn thuis in Schiedam. Een deel van onze kracht als stad zit ook in die diversiteit. Wij zijn daar al generaties lang bekend mee. Laten wij ook in moeilijke tijden wegblijven van de polarisatie en juist denken aan al die gezichten. Aan al die namen. Om te blijven beseffen dat vrijheid en respect het grootste goed is dat wij kennen. Als stad, als land en als persoon."

Voorafgaand aan de minuut stilte en de kransleggingen was er een herdenkingsdienst in de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Westvest. Daar was het dominee Piet Krol die vertelde over een indrukwekkende persoonlijke geschiedenis, met een oom-verzetsstrijder in de hoofdrol. De vrijheid, de vrede die we al 72 jaar kennen, is niet vanzelfsprekend, stelde hij ook. En al is democratie niet zaligmakend, het is nog altijd vele malen te prefereren boven een systeem van machtshebbers die vooral voor eigen gewin en glorie leiding geven. Maar nog mooier zou het zijn als de onderlinge liefde tussen mensen de leidraad van het samenleven is - 'en ik maak hier graag reclame voor de God die liefde is' - aldus Krol. 

Bekijk de foto'sGerelateerd