Categorieën

Service

DSW-directeur tegen minister: zorgfraude is te makkelijk

DSW-directeur tegen minister: zorgfraude is te makkelijk
Gezond

DSW-directeur tegen minister: zorgfraude is te makkelijk

  • Redactie
  • 13-07-2022
  • Gezond
DSW-directeur tegen minister: zorgfraude is te makkelijk

SCHIEDAM - De rijksoverheid moet meer doen om de fraude met zorggeld aan te pakken. Nu is het voor kwaadwillenden te makkelijk om een bedrijf in bijvoorbeeld de wijkverpleging te starten en de belasting- en premiebetaler op te lichten. Risicoloos, zo stelt Aad de Groot van DSW.

De directeur van de Schiedamse zorgverzekeraar hoopt op twee concrete maatregelen vanuit het ministerie: toetsen van de staat van dienst van beginnende ondernemers en het opleggen van boetes voor hen die in de fout gaan. 

De Groot zal deze twee heikele punten vanavond overbrengen aan minister Conny Helder van  Volksgezondheid. Hij ontmoet haar in de tv-studio van het programma Renze, dat een item zal wijden aan fraude in de gezondheidszorg. 

DSW probeert veel te doen aan zorgfraude, aldus De Groot. “We hebben een team van tien mensen die continu bezig zijn met het aanpakken van fraudeurs.” Hij meent dat zijn verzekeraar daarmee onder de concurrentie de partij is die het meeste werk maakt van bestrijding van misbruik. Toch lijkt dat maar al te vaak op dweilen met de kraan open, zeker sinds de decentralisatie waar de zorgverzekeringswet voor zorgde. “Een wijkverpleegkundige doet bijvoorbeeld de indicatie voor de zorg die mensen nodig hebben. Die moet onafhankelijk zijn.” Maar niets houdt hem of haar tegen om de boel te belazeren door bijvoorbeeld veel zorg voor te schrijven, die niet nodig is en ook niet uitgevoerd wordt.

Behalve de wijkverpleging is ook de geestelijke gezondheidszorg gevoelig voor fraude, aldus De Groot. Ieder die malafide aan geld wil komen kan in die sectoren een bedrijfje opzetten en zonder grote consequenties zijn of haar gang gaan. “Het is heel makkelijk om een zorgbedrijf te beginnen. Je hebt niet meer nodig dan je aanmelden bij het CIBG, dat onder supervisie staat van het ministerie. Dat toetst niet.” Een zorgbedrijf beginnen is makkelijker dan een snackbar openen, zo betoogt De Groot al langer.

En dat moet anders, zo zal hij de minister voorhouden. In de hele gezondheidszorg gaat naar ruwe schatting zo’n één procent van het geld verloren door fraude. “Maar weet wel, dat is bijna een miljard.” In de Nederlandse gezondheidszorg gaat jaarlijks zo’n tachtig miljard euro om.

De DSW-directeur stelt voor om voor kleine beginnende bedrijven hetzelfde te doen als voor grotere. “Begin je met tien werknemers, dan word je wel getoetst.” Maar begin je met enkelen en groei je dan snel door naar tien of meer mensen in dienst, dan ontloop je iedere controle. Waarom niet het doopceel van iedere zorgondernemer tegen het licht houden? Een factor die mee zal spelen, zo schat De Groot in, is de wens om de toetreding tot de markt open te houden. “Dat is goed voor de concurrentie, goed voor de zorg, dat is vast de reden. Maar je kunt beter aan het begin strenger controleren en daarna het vertrouwen geven. Dat leidt tot minder administratieve lasten. En dan gelden er beperking op de gegevensuitwisseling, wordt er gezegd. Maar regel dat dan!”

Dus: toets ook de allerkleinste beginnende ondernemers - op diploma’s, organisatie, een mogelijk crimineel verleden of eerdere faillissementen - zo zal De Groot minister Helder voorleggen. “Iemand die gefraudeerd heeft mag wat mij betreft nooit meer een zorgbedrijf beginnen.”

En zorg dat er wat op het spel staat. “Nu is het risicoloos frauderen. We kunnen na het vaststellen van fraude niet anders dan de declaraties terugvragen. En dat is al moeilijk zat, omdat de vogel meestal gevlogen is. Zorg dat we naast het terughalen ook een boete op kunnen leggen.”

Het is, zo vergelijkt De Groot, alsof je ‘Schiedammers zegt: je moet betalen voor het parkeren in de stad, maar als je het niet doet, en je wordt gepakt, dan moet je het bedrag betalen wat je in de meter had moeten doen’. “Nou, dan betaalt er al snel niemand meer parkeergeld.”

Volgens De Groot is ook een boetesysteem redelijk eenvoudig te realiseren. “En het geld dat we daarmee binnenkrijgen doen we dan in een pot waaruit we goed extra zorg voor kwetsbaren gaan financieren. Dat geld hoeft echt niet in het potje van de zorgverzekeraars.” Groot zal die pot wellicht ook niet worden. “Maar boetes zullen een afschrikkende werking hebben.” En dat kan wel eens de redding van het systeem blijken - plus de waarborging dat eerlijkheid loont en oplichten niet.

De Groot is te zien in het programma Renze, vanaf kwart voor tien bij RTL 4.