Categorieën

Service

DSW wil proefproces over budgetpolis

DSW wil proefproces over budgetpolis
Nieuws

DSW wil proefproces over budgetpolis

  • Redactie
  • 22-12-2015
  • Nieuws
DSW wil proefproces over budgetpolis
SCHIEDAM - Zorgverzekeraar DSW wil een proefproces om te testen of de budgetpolis die concurrenten aanbieden, volgens de wet is.

“Ik maak me zorgen om het gegoochel met collectieve kortingen, de budgetpolis en de vrije artsenkeuze”, zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen.

De bugetpolis is in zijn ogen een 'sjoemelpolis'. De polis wordt gebracht als een goedkoper alternatief voor andere zorgpolissen. Maar niets is minder waar, vindt Oomen.

De budgetpolis maakt de zorg niet goedkoper, is de stelling van de Schiedamse zorgverzekeraar. Als zorgverzekeraars dus bijvoorbeeld bij ziekenhuizen korting bedingen voor hun houders van een budgetpolis, dan betekent dat impliciet dat de mensen zonder zo'n polis meer moeten gaan betalen. Verder ondermijnt de polis de solidariteit tussen gezonde en minder gezonde mensen, tussen jong en iets ouder - want het zijn natuurlijk vooral mensen die relatief weinig kosten (denken te) maken die voor de budgetpolis kiezen.

Verder hebben de mensen bij DSW het niet begrepen op het feit dat de polis tot rare medische keuzes kan leiden, bijvoorbeeld het verhuizen naar een bepaald ziekenhuis na opname via de spoedeisende hulp van een andere ziekenhuis, of niet de zorgverlener van eerste keus te kiezen, maar een goedkopere.

Volgens DSW ligt de sleutel met name bij ziekenhuizen, die een eind kunnen maken aan de 'sjoemelpolissen'. De zorgverzekeraar roept deze instellingen daar ook toe op. Als ziekenhuizen voor elke behandeling bij de verschillende patiënten hetzelfde tarief zouden vragen, is een budgetpolis zinloos.

Om een rechter zich te laten uitspreken over de wettelijkheid van de budgetpolis, zouden consumenten een proefproces moeten beginnen. DSW stelt mensen daarin te willen bijstaan.