Een uur het licht uit in Schiedam

24-03-2018 Gezond Redactie

De Erasmusbrug ging vorig jaar ook in het donker

SCHIEDAM – De dag dat de klok wordt verzet is sinds enkele jaren ook de dag van het Earth Hour. Een uur waarop het licht wordt uitgedaan door ieder die vindt dat de toekomst van de aarde belangrijk is en actie nodig is.

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuurfonds. Miljoenen mensen en duizenden organisaties over de hele wereld doen mee, vandaag. Het idee is om tussen half negen en half tien vanavond het licht uit te doen.

De animo in Schiedam om mee te doen bleef de voorgaande tien jaar dat Earth Hour werd gehouden beperkt tot enkele individuen. Pop Up Tv vroeg daarom twee weken geleden aan de stad wie dit jaar mee wil doen aan Earth Hour.

En de tv- en filmmakers kregen respons. Zelf komen ze tot tien gebouwen in Schiedam waar vanavond het licht uit. "Het Stedelijk Museum zei als eerste ja", aldus Pop Up Tv. Een beetje een tegenvaller is dat het museum er gisteren achter kwam dat de lampen van de pleinverlichting niet op een bepaald tijdstip uit te zetten zijn. "De Schiedamse Molens willen zó graag laten zien dat zij voor een duurzame wereld zijn dat zij de lichten van alle molens de hele avond en nacht zullen doven."

Ook de St.-Joris Doele reageerde: "Wij doen heel graag mee, maar net op dat tijdstip vindt er een feest plaats. Wij doen de buitenverlichting iets later uit, als alle gasten binnen zijn." Volgend jaar wil de feestlocatie rekeninghouden met Earth Hour en plant ze de agenda om het tijdstip heen.

Voor directeur Rob Roos van Theater aan de Schie was het voorstel van Pop Up Tv 'kat-in-het-bakkie'. Hij stelt zijn theater klimaatneutraal te willen maken. Het heeft er alles van weg dat de bezoekers van de voorstelling van vanavond (de Wëreldbänd met Släpstick) in de pauze in een donkere foyer zitten - met kaarslicht.

Ook Gusto MSC ging in op het voorstel en zal de verlichting in het onderkomen van het bedrijf, de voomalige timmerloods van Wilton Fijenoord dimmen.

En verder zullen er, zo hoopt Pop Up, ook de nodige Schiedamse huishoudens zijn die de lichten uit zullen doen om hun zaterdagavond bij kaarslicht door te brengen.

Zie ook: dit artikel uit 2017.Gerelateerd