Eerste prik van GGD in Coronapriklocatie sporthal Groenoord voor Schiedammer Henk Steenbergen

08-04-2021 Gezond Redactie/Schiedammer Online

SCHIEDAM - De GGD Rotterdam Rijnmond heeft zojuist de eerste prik gezet in de om negen uur vanochtend geopende vaccinatielocatie in de Sporthal Groenoord in Schiedam. Dit is de zevende priklocatie die nu geopend is, van de in totaal negentien te openen priklocaties in de regio. Schiedammer Henk Steenbergen (74) had de eer om als eerste te worden gevaccineerd.

De Coronavaccinatielocatie in Schiedam werd begin februari al in gereedheid gebracht. Dat de nieuwe locatie in een grote behoefte voorziet, was meteen al zichtbaar aan de rij wachtenden voor de deur. 

Er zijn in de hal tien prikstraten. Daarvan zijn er nu zes opengegaan. Volgens de vaccinatiemanager van de GGD Rotterdam-Rijnmond, Marco Slegt, kunnen er met die zes prikstraten dagelijks 650 á 700 vaccinaties worden gezet. Het toegediende vaccin is Pfizer en de doelgroep die nu wordt bediend, bestaat uit zeventig-plussers. 

Het RIVM bepaalt de planning van het aantal beschikbare vaccins per GGD en het aantal voor vaccinaties uit te nodigen regiogenoten. Afhankelijk hiervan kan opgeschaald worden naar het gebruiken van meer prikstraten. Zodra alle tien de prikstraten in de sporthal Groenoord worden gebruikt, kunnen er dagelijks circa duizend mensen worden ingeënt. De locatie is zeven dagen per week open (van 9.00 tot 16.00 uur), dus per week kunnen in de Groenoordhal zo'n zevenduizend mensen worden gevaccineerd. Nu is het alleen nog het Pfizer-vaccin waarmee wordt gewerkt door de GGD in de Groenoordhal, maar het is mogelijk om in de Groenoordhal simultaan met meerdere vaccins te werken. 

De opening van de Groenoordhal als vaccinatielocatie is goed nieuws voor Schiedammers, maar ook voor mensen uit de regio, zo zei burgemeester Lamers bij de opening vanochtend. Ook in Vlaardingen en Maassluis zijn priklocaties voorzien, maar nog niet is aan te geven wanneer deze open zullen gaan, aldus Marco Slegt.

Gisteravond zijn er overigens reeds bijna honderd vaccinaties toegediend in de sporthal in Schiedam, maar dit gebeurde vanuit huisartsenpraktijken in Schiedam. Huisartsen kunnen gebruikmaken van de sporthal om hun patiënten te vaccineren. De huisartsen gebruiken het AstraZeneca-vaccin. Gerelateerd