Eikenprocessierups zorgt voor onrust op scholen Beatrixpark

27-06-2019 Gezond Redactie

Archieffoto


Laatste nieuws: Anders dan eerder bericht zijn de Poldervaartschool en Gelinckschool vandaag gesloten.

SCHIEDAM – De eikenprocessierups zorgde de afgelopen dagen in Schiedam voor zorgen op de scholen aan de rand van het Beatrixpark, de Gelinckschool en de Poldervaartschool.

Dinsdag kregen daar een lerares en een leerling een rups op hun huid, met nare gevolgen. De GGD, door de schoolbeheerder ingeschakeld, schreef voor dat er ontsmet moest worden en dat de school dicht moet tot dat is gebeurd.

Vandaag is de school naar verluidt gewoon open, ook al is er nog niet ontsmet. Wel werd gisteren één gesignaleerd 'nest' weggehaald met inzet van de hoogwerker. Enkele andere 'grondnesten' en nesten op ooghoogte werden dinsdag al verwijderd..

Dat gebeurde door Irado, de uitvoeringsorganisatie die de bestrijding van de eikenprocessierups in Schiedam in opdracht van de gemeente doet. “Maar in het algemeen dit is zo'n specialistisch werk dat we dat uitbesteden aan een bedrijf”, vertelt Hans Heijligers, afdelingsmanager Groen van Irado.

Hij signaleerde gisteren tijdens een inspectie van drie kwartier lopende rondom de schoolgebouwen nog vijf nesten van de rups, waarvan er dus eentje verwijderd is. De andere nesten zijn onbereikbaar voor de mensen van Irado. “Je moet dan gezekerd de boom in klimmen.” De nesten zijn volgens Heijligers niet groot – 'de grootte van een tennisbal, terwijl we ook wel nesten zo groot als een voetbal tegenkomen' – en momenteel 'immobiel'. Dat betekent dat de rupsen aan het verpoppen zijn en een spinsel maken waarin ze als een soort plakkaat gezamenlijk wachten tot ze zich ontpoppen tot vlinder. Dat gebeurt volgens Heijligers dezer dagen. Hoe het dan toch heeft kunnen gebeuren dat twee mensen de rupsen op zich kregen is niet helemaal duidelijk. Het proces van verpoppen gaat niet volledig gelijk. De nesten, vaak in de holte van tak en stam, hangen niet boven het schoolplein, aldus Heijligers. “Er is nagenoeg geen risico.”

Aanstaande maandag gaat een specialist aan het werk om de bomen rond de school zo veel als mogelijk vrij te maken van de rups. Dat betreft een planmatige ontsmettingsronde. “Die mensen zijn enorm druk.” Het direct ontsmetten van de eiken rond de scholen – naar schatting een twintigtal – is volgens Heijligers onbegonnen werk. Dat betekent de specialist nu terstond naar Schiedam halen, terwijl die elders ook belangrijk werk doet. “Om de gemeente Schiedam en Irado geloofwaardig te houden kan ik het niet maken [en vol houden] dat hier acuut gevaar is”, zo liet de Irado-manager richting zijn opdrachtgever weten.

Heijligers stelt dat van de 33.000 geregistreerde bomen in Schiedam er 1518 eiken zijn. Een vijf procent heeft nesten van rupsen, zo schat hij. Die worden bestreden in twee rondes van het planmatig ontsmetten. Zijn indruk is dat de rups dit jaar wat minder massaal te vinden is dan vorig jaar. “Toen was hun aantal wel vier keer zo groot als in 2017.” De rupsen kruipen vooral 's nachts van hun nesten naar het blad in de boom. “Driekwart zit hoog in de boom.”  

Landbouwminister Carola Schouten stelde gisteren dat er 'een landelijk centrum moet komen', waar gemeenten terecht kunnen voor informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan. De Wageningse universiteit moet volgens haar gaan onderzoeken hoe de rupsen zich verspreiden en hoe de overlast het beste in de gaten gehouden en bestreden kan worden. Verschillende partijen in de Tweede Kamer dringen aan op maatregelen.Gerelateerd