Categorieën

Service

Eikenprocessierupsen gezien? Melden!

Eikenprocessierupsen gezien? Melden!
Gezond

Eikenprocessierupsen gezien? Melden!

  • Redactie
  • 22-07-2015
  • Gezond
Eikenprocessierupsen gezien? Melden!

SCHIEDAM - In Schiedam is de eikenprocessierups gesignaleerd. De gemeente waarschuwt hiervoor op haar website. Navraag leert dat in Schiedam de rups onder meer in het Beatrixpark en in het Volkspark is aangetroffen.

Door een zachte winter en een somber voorjaar, zijn er meer rupsen dan normaal uitgekomen. Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups is het aantal eikenprocessierupsen gemiddeld met dertig procent toegenomen. De gemeente heeft de indruk dat ook in Schiedam van een vergelijkbare toename sprake is. Bij signalering worden deze in opdracht van de gemeente door een gespecialiseerd bedrijf weggezogen en verbrand. Het kenniscentrum raadt mensen af dit verbranden zelf te doen. Als dat ondeskundig gebeurt, kunnen de brandharen in de buitenruimte blijven liggen. Deze brandharen kunnen bij aanraking nog zeven (!) jaar tot ongemak voor mens en dier leiden. Kom je dergelijke rupsen of nesten tegen, meldt dat dan bij de gemeente, op telefoonnummer 14 010.

Nesten kunnen zo groot zijn als een voetbal. Ze bevinden zich nu niet alleen in de oksels van bomen maar ook aan de onderkant.
Contact met de brandharen en nesten van deze processierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Bij aanhoudende ernstige klachten is het advies contact op te nemen met de huisarts.

Deze rupsen kunnen nog tot en met september voor overlast zorgen (de brandharen die in de buitenruimte achterblijven zoals gezegd nog veel langer). Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, zowel bij mensen als bij huisdieren. Er zijn gevallen bekend van honden waarvan een deel van de tong moest worden geamputeerd. Ook wordt gras in de buurt van rupsennesten gebruikt als veevoer, waardoor vee en paarden ziek kunnen worden.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Meer informatie Kenniscentrum.

Meer info GGD Rotterdam