Categorieën

Service

Elk nadeel heb zijn voordeel, ook voor de Voedselbank

Elk nadeel heb zijn voordeel, ook voor de Voedselbank
Gezond

Elk nadeel heb zijn voordeel, ook voor de Voedselbank

  • Redactie
  • 23-03-2020
  • Gezond
Elk nadeel heb zijn voordeel, ook voor de Voedselbank

SCHIEDAM – De Voedselbank Schiedam ondervindt voor- en nadelen van de Coronacrisis voor wat betreft zijn dienstverlening.

Een pluspunt – bij het grote minpunt dat de pandemie is – vormen de donaties aan etenswaren die de afgelopen dagen geschonken zijn door scholen en kinderopvangorganisaties in de stad. Die hadden al eten ingekocht maar bleven dicht.

Een belangrijk minpunt is natuurlijk het risico op besmetting, van elkaar en van bezoekers, dat voor de vrijwilligers uitgaat van hun inzet voor de voedselbank. Daarom is enkele oudere vrijwilligers te verstaan gegeven dat ze beter tijdelijk hun werk kunnen stoppen en thuisblijven. Veel bezorgde ontvangers van pakketten informeerden de afgelopen dagen al of de Voedselbank 'gewoon doorgaat'.

Marja Docter, voorzitter van de Voedselbank Schiedam, kon deze mensen geruststellen: aanstaande donderdag zijn de Schiedamse uitdeelpunten in de Groenelaan en op het Dreesplein gewoon geopend, als het goed is. Docter vertelt dat van de Voedselbank Rotterdam, dat vanuit een distributiecentrum onder meer de Schiedamse Voedselbank bevoorraadt, nog geen andersluidend bericht is uitgegaan. Donderdag komen de kratten gewoon weer vanaf de Keileweg naar de twee Schiedamse verdeelpunten. Inclusief verse etenswaren. Die komen voor een belangrijk deel uit het Westland, waar de telers een eigen inzamel- en distributiepunt hebben ingericht. Van daaruit gaat het met versgoed naar Rotterdam en vervolgens Schiedam. Docter hoorde al van andere Voedselbanken in het land, met name zij die normaliter zichzelf kunnen bedruipen met het inhalen en verdelen van artikelen, die wel problemen hebben om genoeg etenswaren beschikbaar te krijgen.

Want – en dat is een nadeel op een nadeel – de grootgrutters van deze wereld hebben het momenteel te druk om veel artikelen – vaak spullen van acties die verlopen zijn – bij de Voedselbanken te brengen. Als er al goederen over zijn, want zoals bekend wordt er veel verkocht in de supermarkten dezer dagen, naar verluidt wel vijftig procent meer dan normaliter.

Maar donderdag staat Docter met drie anderen – dat zijn minder mensen dan te doen gebruikelijk – in de Groenelaan klaar om de ongeveer vijftig kratten uit te delen aan de ‘klanten’. Aan het Dreesplein gaan er ongeveer honderd kratten over de toonbank. “Natuurlijk nemen we extra maatregelen om elkaar niet te besmetten: afstand houden, handen wassen en er wordt bijvoorbeeld geen koffie geschonken, om mensen zo snel mogelijk ook weer op pad te hebben.” De afhalers zal worden gevraagd met niet meer dan drie tegelijk in het pandje binnen te gaan. Op het Dreesplein wordt een andere ruimte gebruikt om de doorloop te versnellen.

De honderdvijftig pakketten die nu grofweg in Schiedam wekelijks worden verdeeld zijn er overigens flink minder dan een paar jaar geleden, maar weer wat meer dan afgelopen jaar. “Toen hadden we er op zeker moment 130.” De criteria zijn wat verruimd.

De komende weken houdt Docter rekening met minder aanbod in de pakketten. “Voor Pasen houden we andere jaren een inzameling bij Albert Heijn.” Winkelende mensen wordt door vrijwilligers van de Voedselbank gevraagd een of meer artikelen af te staan – of extra in te kopen – voor de mensen in de stad die weinig hebben. “En ook de Roparun gaat niet door. Daar mogen we op de dag van binnenkomst een inzameling houden, en daar komt altijd heel veel uit”, aldus Docter. Ook de inbreng van de kerken, die zeker in de tijd van de vasten en Pasen voedingsmiddelen inzamelen voor de Voedselbank, zal Docter moeten missen. “Bijvoorbeeld van de Liduinabasiliek komt elke twee maanden een flinke lading.” De kerken houden dezer dagen geen vieringen.

Maar pluspunten zijn er voor een voorzitter van een Voedselbank altijd te noteren. Zoals die twee dames die van de week nog wat spullen kwamen brengen. “Nu doet een van die vrouwen dat bijna elke week...” Het inbrengen van etenswaren blijft mogelijk, het liefst op donderdag. Dan gaat de Voedselbank in de Groenelaan waar Docter staat, om elf uur open, terwijl de eerste pakketten rond half 2 worden opgehaald. Dat biedt dus de mogelijkheid deze nog wat voller te stoppen met goed eten. Ook voor andere mensen met aanbod of ideeën houdt Docter zich aanbevolen.