Felle protestbrief verloskundigen, na A20-files

05-05-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM / VLAARDINGEN - De problemen op de A20 deze week onderstrepen dat het onwenselijk is de geboortezorg en de kindergeneeskunde in het Franciscus Vlietland te schrappen. De verloskundigen uit de regio halen hun gelijk in een schrijven aan de bestuurders van het ziekenhuis.

"Kwaliteit van zorg is verbonden aan bereikbaarheid!", aldus de briefschrijvers. "De A20 blijft filegevoelig, ook na de opening van de nieuwe A4, een goede alternatieve
route is er niet. Het Franciscus is echt een brug te ver! Dat bleek deze week ook toen de Giessenbrug lange tijd door storing open stond." Alternatieve, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, zijn er op zo'n moment niet. "Iedere zwangere met een acute hulpvraag moet straks naar het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, een langere afstand betekent meer kans op problemen."

Ook voor de kindergeneeskunde heeft een verhuizing consequenties, aldus de verloskundigen. "Ouders met een kind in het ziekenhuis krijgen eveneens te maken met langere reistijden en dat meerdere keren per dag. Dat is niet de cliënt centraal stellen!" 

De inwoners van de Waterwegregio betalen met het verdwijnen van beide zorgdisciplines de rekening van het ziekenhuis dat bezuinigt. Het brengt de verloskundigen zelf in een lastig pakket: "Wij als verloskundigen willen kwalitatief goede geboortezorg kunnen garanderen aan onze cliënten." Maar met zorg die verder weg te vinden is, neemt de kwaliteit van zorg juist af, stellen de 23 verloskundigen die de brief ondertekenden, die zich daar 'ernstig zorgen' om  maken. "We vinden het een kwalijke zaak dat het ziekenhuisbestuur geen enkel gehoor geeft aan zorgverleners en inwoners uit de regio. In deze regio met totaal meer dan 200.000 inwoners wordt algemene basis ziekenhuiszorg wegbezuinigd!"

Een ander argument om fel tegen de sluiting van de kraam- en kinderafdeling te ageren is voor de verloskundigen de ongekende schaalvergroting die een concentratie in Franciscus Gasthuis betekent. "De vraag blijft hoe je kwalitatief goede zorg kunt leveren in een bevalcentrum waar 4500 bevallingen op jaarbasis zullen gaan plaatsvinden." 

Naar professionele kennis en ervaring is tijdens het ontwikkelen van de plannen onvoldoende gekeken, aldus de briefschrijvers. "Wij vinden het schandalig dat de raad van bestuur ons als zorgverleners uit het veld niet heeft willen betrekken in de plannen. Zij waren verplicht ons aan te horen, maar hebben niets met onze inbreng
gedaan." Het ziekenhuisbestuur heeft volgens de verloskundigen aangegeven niet te willen meedenken in een alternatief voorstel van hun kant. "Alternatieve opties om de geboortezorg (deels) in het Vlietland te houden, zijn onvoldoende onderzocht."

Om het schrijven te concluderen met: "Wij vinden dat er niet goed is gekeken naar de kwaliteit van geboortezorg vanuit de regio en de cliënt gezien. De juiste zorg zou dichtbij huis moeten zijn!"

De verloskundigen zijn een petitie gestart om hun de sluiting van de kinder- en geboortezorg in het Vlietland te voorkomen. Deze is te vinden op: https://vlietland.petities.nl/
Gerelateerd