Categorieën

Service

Frankeland-bestuurder 'verbijsterd' over Van Rijn-lijst

Frankeland-bestuurder 'verbijsterd' over Van Rijn-lijst
Wonen

Frankeland-bestuurder 'verbijsterd' over Van Rijn-lijst

  • Redactie
  • 07-07-2016
  • Wonen
Frankeland-bestuurder 'verbijsterd' over Van Rijn-lijst

Martin van Rijn was in november vorig jaar te gast in Frankeland

SCHIEDAM – Verbijsterd is Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep. Hij snapt niets van de kwalificatie die 'zijn Huize Frankeland' krijgt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De groep met verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg staat op de lijst met honderdvijftig slecht presterende zorginstellingen die staatssecretaris Van Rijn dinsdag presenteerde aan de Tweede Kamer.

De Frankelandgroep, met behalve het naamgevende huis in de Sint Liduinastraat ook het Jacobs Gasthuis, Harg-Spaland, Schiewaegh en Vaartland in Vlaardingen, krijgt het predicaat 'twee' op een schaal van vier, met één als slechtste typering. Twee betekent dat de IGZ 'vervolgtoezicht houdt in de vorm van inspectiebezoeken en/of bestuursgesprekken'. Doel daarvan is tekortkomingen op te losssen.

“Maandagavond om vijf over zeven kregen we een mail van de inspectie met daarin de melding dat we genoemd zouden worden op de te publiceren lijst.” Die was tot dan vertrouwelijk, maar de Tweede Kamer stond op openbaarmaking. De Koning was zich helemaal niet bewust van een lijst, laat staan dat Frankeland daar op voorkwam.

De bestuurder mailde zijn vragen en verbijstering terug, klom dinsdag direct in de telefoon, belde een keer of vijf, maar kreeg geen contact, ondanks toezegging terug te worden gebeld. “Ongepast”, vindt hij. “Hoe onbetrouwbaar kun je zijn als je geen toelichting kunt geven aan instellingen die op zo'n lijst voorkomen?! Als je transparantie pretendeert, is het toch schandalig als je niet fatsoenlijk op vragen kunt reageren van mensen die het betreft...”

In plaats van direct contact volgde volgens De Koning een 'algemeen bericht op de website dat de informatie mogelijk achterhaald was'. De 'lijst van 150' blijkt opgesteld te zijn in december 2014. Dit gebeurde op basis van een zogenaamde risicoanalyse. “De selectie van de verpleegzorginstellingen die op de lijst staan, is op basis van een interne analyse die de inspectie jaarlijks uitvoert. Deze lijst wordt gaandeweg het bezoekjaar bijgesteld op basis van nieuwe informatie”, zegt het bericht. De namen en de typeringen zoals gepubliceerd zijn de stand van zaken op 15 maart van dit jaar.

De Koning is vooral verbolgen over 'de pijn bij werknemers die zo'n bericht veroorzaakt'. Hij schreef het personeel dan ook een brief waarin hij de gang van zaken uitlegt. En de mensen een hart onder de riem steekt. “De Frankelandgroep behoort tot de beste zorginstellingen van Nederland! Dat was zo én dat is zo. Dat is jullie verdienste! Laten we er gezamenlijk vooral voor zorgen dat we tot diè betere zorginstellingèn blijven behoren en ons niet teveel af laten leiden.”

Nadenkend over het waarom de Frankelandgroep op de lijst voorkomt, komt De Koning tot 'enkele tekortkomingen' die zijn vastgesteld naar aanleiding van vervelende ervaringen van de familie van een bewoonster waarover het Algemeen Dagblad schreef. Dat gebeurde tijdens een onaangekondigd bezoek van de inspectie in maart 2015. “In april jongstleden hebben we een brief ontvangen van de inspectie waarin staat dat de problemen zijn opgelost.”

Staatssecretaris Martin van Rijn gaat er van uit dat de bekritiseerde verpleeghuizen snel maatregelen nemen om de zorg te verbeteren, zo stelde hij dinsdag in het kamerdebat over het rapport. Voor De Koning is het echter een compleet raadsel waaruit die maatregelen zouden moeten bestaan. Sterker nog: zijn 'opdrachtgever', DSW Zorgkantoor, is zeer tevreden over Frankeland. Verpleeghuiszorg in de Schiedamse en Vlaardingse regio wordt volgens de Wet Langdurige Zorg gecoördineerd (met name financieel) door een zorgkantoor, is dit geval DSW.