Geboortebos op Vijfsluizen

04-03-2017 Gezond Redactie

Foto: Bert Beelen

SCHIEDAM – Het Schiedamse Geboortebos komt bij volkstuinencomplex Vijfsluizen.

Het Geboortebos is een idee van raadslid Refik Malkoc. Hij stelde al in 2015 voor om zo'n Baby- of Geboortebos in Schiedam aan te leggen. Met het bos wil hij tot uitdrukking brengen dat elk kind, ongeacht zijn of haar achtergrond, kan opgroeien in een gezonde, groene wereld. Malkoc (met een eenmansfractie in de raad) kreeg voor zijn idee de handen op elkaar van de andere fracties, die zijn motie aannamen.

Burgemeester en wethouders hebben het plan voor het bos uitgewerkt. Zij hebben hun oog laten vallen op een perceel bij volkstuinencomplex Vijfsluizen, met plaats voor ongeveer honderd vruchtbomen. Het komt direct in de buurt van het perceel waar wordt getuinierd voor de Voedselbank. Het college verwacht dat beide initiatieven elkaar aan zullen vullen.

Elders in het land zijn Geboortebossen in bijvoorbeeld Utrecht, Winschoten, Schijndel en Tilburg. “De meeste gemeenten hebben de organisatie in handen gelegd van een stichting en vragen geld voor het leveren en planten van een boom”, aldus het Schiedamse college. Dat stelt voor om vruchtbomen in de randen van de kavel te laten planten en de aanvrager daar honderdvijftig euro voor te laten betalen. “Voor dit geld krijgt men naast een jonge vruchtboom, inclusief grondbewerking en boompalen, een herdenkingsplaatje en een certificaat.”

Juist een vruchtboom voegt iets toe, zo stellen B&W: “Symbolisch maar ook qua oogst van de vruchten die de bomen leveren.” De kavel wordt twee tot drie keer per jaar opengesteld (één keer in het voorjaar en twee keer in het najaar) voor plant- en onderhoudswerkzaamheden en voor het uiteindelijke oogsten van het fruit. “In de praktijk zal bezoek tussentijds ongetwijfeld te regelen zijn.”

De stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam is bereid om samen met haar vrijwilligers het perceel te maaien en samen met de eigenaren van de geboortebomen zorg te dragen voor de snoei van de bomen. “De verwachting is dat, na de nodige voorbereiding en publiciteit, de eerste bomen in het najaar van 2017 geplant kunnen worden.”

Gerelateerd