Geen zwaaitegels in Schiedam

10-01-2021 Gezond Redactie

Zwaaisteen in Zwartewaterland


SCHIEDAM – De ‘zwaaitegel’ komt er niet in Schiedam.

Andreas Lepidis van het CDA presenteerde zo’n zwaaitegel bij de bespreking van de Schiedamse begroting in 2019 als optie om de eenzaamheid in de stad te bestrijden.

“Omkijken naar elkaar kan zitten in kleine dingen, zoals elkaar begroeten of iemand helpen met het vinden van de weg. (..) Kleine gebaren kunnen voor iemand die eenzaam is of het moeilijk heeft een grote impact hebben op mensen die het moeilijk hebben”, zo stelde Lepidis. Nu is de zaak natuurlijk dat je eenzaamheid niet van een afstand herkent. “Steeds meer mensen geven aan behoefte te hebben aan contact, echt contact”, aldus de CDA-fractievoorzitter. “Dat begint bij elkaar begroeten.”

Hij stelde daarop de gemeente Zwolle ten voorbeeld, waar het initiatief was genomen voor het neerleggen van zwaaitegels. “De bedoeling is voorbijgangers uit te nodigen om te zwaaien naar bewoners van het huis.”

Lepidis vroeg het college de mogelijkheid van zwaaitegels te bespreken met de organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van eenzaamheid en contact hebben met eenzamen.

Dat heeft het college gedaan, laat het nu weten. “De Schiedamse coalitie samen tegen eenzaamheid wordt gevormd door partners van de thematafel ontmoeten van Samen Schiedam.” Daar vond het idee echter geen bijval. “De coalitie is unaniem tegen het idee omdat stigmatisering op de loer ligt en de tegel aandacht voor een meer persoonlijke benadering weghoudt”, aldus B&W. “De persoonlijke aandacht voor eenzaamheid wordt in huidige activiteiten geboden.”Gerelateerd