GGZ Delfland investeert in nieuwe VR-behandelmogelijkheden

01-05-2018 Gezond Redactie

Beeld: GGZ Delfland


SCHIEDAM - Behandelmethodes met gebruikmaking van levensechte situaties en realistische rollenspellen. Die willen zorginstelling GGZ Delfland en ontwikkelaar CleVR samen - verder - ontwikkelen. Daarmee denken zij psychische stoornissen beter te kunnen behandelen.

De twee organisaties tekenden daartoe gisteren een langdurige samenwerkingsovereenkomst. GGZ Delfland en CleVR, ontwikkelaar van klantgerichte VR (virtuel reality, een schijnwerkelijkheid)-systemen, werkten al vaker samen binnen een consortium aan de ontwikkeling van virtual realitysystemen. Deze worden nu gebruikt bij behandelingen van psychische stoornissen, zoals psychoses en angststoornissen. GGZ Delfland biedt CleVR in de samenwerking de relevante inhoudelijke kennis van therapieën en een testomgeving.

Was het vroeger te tijdrovend om een cliënt mee te nemen naar een drukke omgeving om te oefenen met sociale situaties, tegenwoordig doen behandelaren dat in de veilige omgeving van hun behandelkamer, zo legt GGZ Delfland uit. "Met behulp van virtual reality (VR) wordt de cliënt ondergedompeld in een specifieke en gesimuleerde situatie." De organisatie voor geestelijke gezondheidszorg biedt op dit moment de keuze uit een levensecht nagebootste supermarkt, een winkelstraat en een café-restaurant. "De behandelaar kan daar zestig verschillende virtuele personen laten rondlopen." Binnen enkele maanden komt er een busrit door een stad bij; CleVR werkt op dit moment hard aan deze nieuwe virtuele omgeving.

Daar stopt de ontwikkeling niet, aldus de twee partners. "Vanwege de succesvolle toepassing van virtual reality bij de behandeling van verschillende psychische stoornissen, investeert GGZ Delfland graag in de innovatie van VR." Denk aan nog meer virtuele omgevingen, zoals een huiskamer en een schoolplein. Virtuele karakters worden steeds realistischer gemaakt en er zijn steeds meer handelingen mogelijk. "Zo kan er straks bijvoorbeeld afleiding worden toegevoegd in de vorm van harde muziek of een vogel die langs vliegt." Met VR kunnen ook rollenspellen worden gedaan tijdens de behandeling.

Deze technieken worden door cliënten als realistischer ervaren dan de reguliere methodes, waarbij ze zich een situatie moeten inbeelden, zo stelt GGZ Delfland. "Daarnaast kunnen cliënten binnenkort een 360 graden-video mee naar huis nemen als huiswerk." Behandelingen worden daarmee steeds meer divers; een bredere doelgroep kan bediend worden. "Op dit moment worden vooral mensen met een psychotische stoornis of een angststoornis behandeld." Therapeuten verwachten dat VR straks ook een positief effect kan hebben op de behandeling van depressie en persoonlijkheidsproblematiek.

Eerder dit jaar keurde de Nederlandse Zorgautoriteit een innovatieprestatie goed die GGZ Delfland in samenwerking met CleVR en zorgverzekeraar DSW indiende. Deze honorering maakt het mogelijk om de nieuwe behandelmogelijkheden met VR gefinancierd te krijgen. Op dit moment heeft GGZ Delfland met alle verzekeraars afspraken gemaakt om deze nieuwe prestatie te kunnen declareren.

GGZ Delfland verzorgt geestelijke gezondheidszorg in de regio tussen Den Haag en Rotterdam, in het Westland en op Voorne-Putten. In Schiedam werkt GGZ Delfland in en vanuit De Stadhouder in Schiedam-West.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date