Categorieën

Service

Groen Links roept op tot boycot Franciscus

Groen Links roept op tot boycot Franciscus
Nieuws

Groen Links roept op tot boycot Franciscus

  • Redactie
  • 07-02-2016
  • Nieuws
Groen Links roept op tot boycot Franciscus

SCHIEDAM - Groen Links Schiedam roept stadgenoten op Franciscus Gasthuis & Vlietland te boycotten.

De voorgenomen sluiting van - 'op zijn minst' - de kraamafdeling van het Vlietlandziekenhuis is volgens Groen Links 'een stuitend voorbeeld van de voortgaande marktwerking in de gezondheidszorg'. Hierin staan economische belangen centraal; zij worden belangrijker gevonden dan het leveren van goede en nabije zorg aan bewoners in het verzorgingsgebied, aldus de fractie. Groen Links is van mening dat de markt werkt bij de gratie van klanten en roept Schiedammers op om 'hun klandizie naar een marktpartij te brengen die wel volledige zorg biedt'.

Groen Links Schiedam stelt het onacceptabel te vinden dat de kraamafdeling van het Franciscus Vlietlandziekenhuis gaat verhuizen van Schiedam naar het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. De fractie realiseert zich dat het niet alleen om een verhuizing van de kraamafdeling gaat. "De kinderafdeling verhuist namelijk ook naar het Gasthuis. Bovendien laat de directie van Franciscus vermoedelijk met opzet ook in haar verklaring onduidelijkheid bestaan over het voortbestaan van de afdeling Spoedeisende hulp. De spoedpost buiten kantoortijden roept veel vraagtekens op."

Raadslid Katinka de Rover vraagt zich af ‘of dit het begin is van het volledig uitkleden van ons prachtig nieuwe Vlietlandziekenhuis?’ Een volwaardig ziekenhuis biedt volgens haar alle zorg en niet alleen poliklinische en planbare behandelingen.

Volgens De Rover is goede gezondheidszorg een belangrijke basisvoorziening: “Maar vanuit het gebod van de marktwerking probeert men overal prijskaartjes aan te hangen. Men vergeet echter dat de patiënt (als klant) ook een eigen rol speelt binnen dit krachtenspel. De klant is toch koning? Nu lijkt die klant alleen maar ondergeschikt aan het financiële plaatje. Het wordt tijd dat de koning zijn stem gaat laten horen.”

Groen Links vindt het tijd voor actie. Op de website van de fractie is een voorbeeldbrief te downloaden waarmee Schiedammers en anderen die het niet eens zijn met de waarschijnlijke gang van zaken, bezwaar kunnen maken. In de brief staat de overweging patiënten voor het volledige pakket aan zorg terecht kunnen in wel volledig geoutilleerde en vanuit het Waterweggebied vaak beter bereikbare ziekenhuizen in Delft (Reinier de Graaf) en Rotterdam (Erasmus MC).

De Rover: “Als je dan toch verder moet reizen, dan is de Franciscuslocatie geen vanzelfsprekendheid meer voor een verzorgingsgebied van meer dan een kwart miljoen inwoners.”