Haal binnen die wandelaars, met bloemen of zoenen

17-06-2016 Gezond Redactie

Onverdroten, regen of niet; foto's: Luciën van der Plaats

SCHIEDAM - De Schiedamse Avondvierdaagse beleeft vanavond zijn laatste avond. En de lopers die zodadelijk al hun medaille ophalen omdat ze de wandeltocht over vier avonden hebben volbracht, hebben het eremetaal met lof en trompet verdiend. Het zijn er dit jaar waarschijnlijk tegen de twaalfhonderd.

Vindt de organisatie, vinden de Schiedammers die het peloton wandelaars de afgelopen dagen rond zag gaan - en vinden de wandelaars zelf misschien ook wel. Paul van Dongen van de organiserende Gezamenlijke Schiedamse Avondvierdaagse (voor de achtergronden van dat 'gezamenlijke, lees ons artikel van 15 juni vorig jaar:Jubilerende avondvierdaagse boekt record ) "Het zit deze week niet zo mee met het weer. Maandag hebben we een flink nat pak gekregen. Dinsdag en woensdag waren mooie avonden met positieve reacties. Gisteren was het ook een hele natte avond."

De organisatie overwoog nog de wandelavond te schrappen, omdat er onweer dreigde. "Dat het zou gaan regenen was honderd procent zeker." Maar besloten werd om ieder de vijf kilometer te laten lopen. "Voor de tien kilometer hebben zich dit jaar ongeveer vijftig mensen ingeschreven, en die hebben we niet door laten gaan." De wandelaars werden vrijgesteld om te kiezen of ze wel of niet wilden gaan lopen.

Hoeveel mensen daarna besloten thuis te blijven of zo droog mogelijk naar huis te gaan is niet precies bekend. Maar heel veel waren het er niet. "Het werd inderdaad behoorlijk nat, maar de kinderen hebben er zeker plezier in gehad. De meeste waren wel tot op hun sokken drijfnat." Er waren even een paar onweersklappen in de verte. "Maar verder gelukkig geen noodweer, op de harde regen na dan. Een klein gedeelte heeft onderweg een kortere route genomen. De meeste hebben de vijf kilometer uitgelopen, ook door de stad heen, waar diverse ondernemers van de Hoogstraat presentjes en eten en drinken uitdeelden." Door de regen was het misschien minder feestelijk, aldus Van Dongen, rasoptimist van karakter: "Het tweede gedeelte van de route was de regen wat minder en dus goed te lopen."

Vanavond is de route richting West-Frankelandsedijk; daar verzamelen alle wandelaars om even na achten met muziekbegeleiding van de Rijnmondband en Jeugd Rijnmondband terug te lopen richting het Hargapark en SVV. Dus: trek nog even wat bloemen uit een vaas, kijk of de kiosk in het ziekenhuis nog wat heeft, of doe het anders met zoenen in plaats van bloemen, maar ga die wandelaars even huldigen voor hun onverdroten prestatie!

Bekijk de foto's
Gerelateerd