Hanky Panky Shanghai

29-03-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Sun van Dijk schreef een column waar ze lange tijd tegenaan hikte. "Het voelde een lange tijd als misplaatst om te zeggen: ‘ik word gediscrimineerd vanwege mijn Oost-Aziatische uiterlijk’.

Het raadslid, naamgeefster van haar eigen fractie in de Schiedamse raad, plaatste haar column op de website van Groen Links Schiedam, de partij waarmee ze samenwerkt. Zij schreef haar verhaal 'niet enkel omdat het geweld tegen Aziaten toeneemt, maar ook omdat ik vind dat ik niet langer moet zwijgen'. "Want de opmerkingen die Aziatische mensen dag in, dag uit naar het hoofd geslingerd krijgen zijn geen simpele grapjes."

Van Dijk schrijft hoe zij 'zolang als ik mij kan herinneren' kwasi grappige opmerkingen te horen krijgt. "Sambal bij", is er zo eentje. "Het vreemde is dat ik zo lang te horen kreeg dat het maar een grapje was, dat ik er op een gegeven moment zelf in mee ben gegaan. Vaak maakte ik zelf maar als eerste een grapje over mijn uiterlijk, zodat ik anderen voor was en er niet een storm aan flauwe opmerkingen kwam. En nog steeds betrap ik mijzelf hierop. Want dan ben ik sneller van de opmerkingen en grappen af dan wanneer ik uitspreek dat ik het vervelend vind."

Die houding valt volgens Van Dijk niet langer vol te houden. Zo stuurde een vriend onlangs een bericht waarin hij liet weten dat zijn dochter van vier op school het liedje 'Hanky Panky Shanghai' zong. "Met de bewegingen van de ogen die erbij gemaakt ‘horen’ te worden." Het meisje had het geleerd in de klas, waar het werd gezongen als een van de  verjaardagsliedjes in andere talen. "Voor het eerst werd ik niet alleen heel verdrietig, maar vooral heel boos", schrijft Van Dijk over toen zij van het voorval hoorde. "Anno 2021 worden deze stigmatiserende liedjes aan onze kinderen geleerd. In een multiculturele stad op een gemengde school."

Van Dijk concludeert dat scholen nog zo veel lespakketten kunnen inzetten over diversiteit en racisme, 'maar zolang deze vorm van racisme nog ontkend of niet serieus genomen wordt, hebben we nog een lange weg te gaan'.

De hele column van Sun van Dijk vindt u hier.

 Gerelateerd