Herdenking oorlogsslachtoffers niet openbaar

28-04-2020 Gezond Redactie

Dit jaar zal het er bij Dodenherdenking heel anders uitzien dan te doen gebruikelijk


SCHIEDAM - Schiedam heeft een alternatieve manier van herdenken gevonden, nu het vanwege de Corona-uitbraak niet wenselijk is dat er veel mensen rond het monument op de kop van de Plantage samenkomen.

Burgemeester Lamers kondigde een maand geleden aan dat het programma op 4 mei er heel anders uit zou gaan zien. De stad staat op die dag stil bij de mensen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dit jaar dus zonder openbare herdenking.

Er is wel een ceremonie, die door de lokale omroep Schie TV wordt uitgezonden. Burgemeester Cor Lamers zal een toespraak houden en een krans leggen bij het monument. Ook zal twee minuten stilte in acht worden genomen en het Wilhelmus worden gezongen. De uitzending van Schie TV zal ook interviews bevatten met mensen, waaronder veteranen, sprekend over herdenken, oorlog en vrijheid.

Stichtingen, instellingen en anderen die normaliter een krans leggen, hebben van de gemeente bericht ontvangen dat deze kransen vooraf kunnen worden aangeleverd. "Zodoende kunnen deze al eerder bij het monument worden geplaatst en tijdens de ceremonie aanwezig zijn."

De stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG) organiseert de herdenkingen in Schiedam. Er is gekozen dit jaar één herdenking te houden. Bij de Erehof en het Indiëmoment op de Beukenhof vindt - anders dan in voorgaande jaren - geen herdenking plaats. Wel liggen daar kransen namens de gemeente Schiedam en de VNFG.

Ook de voor Bevrijdingsdag geplande evenementen gaan niet door. Vanaf de kerktoren van de Grote Kerk is die dag vanaf half twee wel een Bevrijdingsconcert van stadsbeiaardier Gerard de Waardt te horen. Drie dagen later speelt hij ook, vanaf elf uur in de ochtend. Dan als onderdeel van een carillon-estafette. Deze startte exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht (de eerst bevrijde stad van Nederland) op zaterdag 14 september 2019. Sindsdien zijn de concerten in estafettevorm voortgezet, min of meer in het spoor van de bevrijders. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd.

Op 5 mei is molen De Vrijheid volledig versierd en wordt er in de stad gevlagd.Gerelateerd