Het Startblok Schoonste School

24-05-2017 Gezond Redactie

De kinderen van Het Startblok zijn maar wat blij op de Schoonste School te zitten

SCHIEDAM - Het Startblok is de Schoonste School van Schiedam.

Wethouder Patricia van Aaken van Milieu kwam dat heuglijke nieuws vandaag brengen op de basisschool in Nieuwland. De vierhonderd kinderen van Het Startblok waren samen met hun juffen en meesters het afgelopen jaar het best in het schoon houden van hun school, inclusief speelplaats. En zij wisten het best hun plastic verpakkingsafval en drankenkartons apart in te zamelen.

Het Startblok heeft een jaar lang, en eigenlijk langer, omdat de school op allerlei manieren probeert omgeving- en milieubewust gedrag bij kinderen te stimuleren, werk gemaakt van Schoon Loont. Bij een tussenstand vorig jaar stond de school ook al bovenaan. Kinderen van de school bezochten het afvalscheidingscentrum van Irado en ook aan andere initiatieven in het kader van de langlopende actie deden zij mee.

Schoon Loont is in het leven geroepen door Irado en liep vanaf maart vorig jaar in Schiedam en Vlaardingen. Behalve op scholen werd de actie ook gevoerd op sportclubs - de winnaar onder de sportclubs wordt volgende week bekendgemaakt. In Vlaardingen zijn voor club en school aparte prijzen.

Irado plaatste bij de deelnemende scholen en clubs verschillende containers voor het apart inzamelen van plastic verpakkingsafval en drankenkartons. Zwerfafval bestaat bij deze organisaties sowieso voor een groot deel uit plastic, weet Irado. Lege petflesjes, drinkpakjes en broodverpakkingen of frituurbakjes zijn vaak de boosdoeners van de vervuiling van terreinen.

Het Startblok wist volgens de jury het best de vervuiling van de omgeving - niet alleen het schoolplein maar ook daarbuiten - te lijf te gaan en hield in de school papier en plastic heel goed apart. Het levert de school een cheque van 1000 euro op, naar eigen inzicht te besteden. "En als extra krijgen jullie er een dag een springkussen bij", aldus de wethouder.

ps. Dit artikel is na publicatie op enkele kleine punten aangepast en aangevuld

Gerelateerd