Hoe een zestiger een jonge vent werd

06-04-2017 Gezond Advertorial

Kicks (62): "Ongelooflijk dat ik fit20 zo leuk zou gaan vinden".

ROTTERDAM - Het is, achteraf gezien, één van de meest uitdagende proeflessen in onze studio fit20 Rotterdam-Overschie. Instructeur van dienst: Bas Pronk. Cursisten van dienst: Nelleke Engelchor en Kicks van der Starre. Nelleke, een sprankelende dame van 52 jaar, glundert zoals ze eigenlijk altijd doet. Kicks, een prille zestiger, niet. Kicks weet het allemaal zo net even niet. Kicks heeft artrose in nogal wat gewrichten, een kwetsbare onderrug en een verhoogde bloeddruk. De grootste trainingsbeperking zit ‘m echter niet in het fysieke, maar in het mentale. Want Kicks heeft geaccepteerd dat zijn lichaam de lijn omlaag te pakken heeft. Dat hij oud en slap is. Een beetje tennissen, dat gaat nog net. Maar aan ‘die apparaten hangen’, zoals hij zegt? Heeft hij nog nooit gedaan. Hij zucht erbij, op een manier die alleen Kicks beheerst. Karakteriserend, zo blijkt later. "Dat is toch niks voor mij?"

Die dag, 2 maart 2016, is een bijzondere. Er is slechts één lichtpuntje om mee te werken: Kicks, één en al vriendelijkheid overigens, heeft de studio daadwerkelijk betreden. Er is een opening, hoe klein ook. Maar de deur gaat langzaam dicht als Kicks hoort over de theorie van fit20. Een term als ‘positief spierfalen’ laat hem het hoofd schudden. Een opmerking dat die laatste herhaling – de ‘maximaal inspanning’ – het verschil maakt? Kicks schiet de in de lach. De deur lijkt definitief dicht. Kicks is op dat moment 61 jaar. "Bas, denk jij echt dat ik dat zou kunnen? Nee, toch zeker?"

Bas denkt dat. Nelleke denkt dat. Kicks gaat de apparaten op. Kicks weet niet wat hij meemaakt (‘veel te pittig’), maar doet z’n best. Maar ook erna twijfelt hij. Nelleke niet, zij is om. Ze vindt het prettig, wil haar rug versterken na een rughernia en is net als Bas met één ding bezig: Kicks aan boord krijgen. Dat lukt dankzij die verpletterende tweemans-lobby. "Ik heb geen keuze, blijkbaar", brengt hij uit bij het afscheid nemen. De proefles duurt 1 uur en 45 minuten. Een record.

Met frisse tegenzin gaat hij aan de slag, maar hij gaat. Bas is in de eerste periode zijn trainer. "Als Kicks van een apparaat afkwam, was hij gesloopt. Niet normaal, vond hij het. Hoe vaak hij me niet vroeg ‘Bas, denk jij dat ik dat aankan?’. Ik zei ja en hij deed het. We hadden een klik en hij vertrouwde me dat ik hem verantwoord en veilig begeleidde. Hoofdschuddend, dat wel. Maar hij deed het. Hij miste tot die tijd echt vertrouwen in zijn lichaam. Het kostte maanden, maar Kicks zette door."

Bas maakt plaats voor Ilona, die standaard op dat moment in de week de trainster wordt. Zij zet de volgende stap met het duo. Kicks verandert. Het blijft pittig voor hem, maar dat is niet langer een excuus. Het is een gegeven. En zo gaat ’t verder, tot begin maart 2017. Eén jaar later... Als Ilona aan Bas vraagt of hij weet welke dosering Kicks op het buikspierapparaat aan kan, gokt Bas. "25 Kilo ofzo?"

Ilona schiet in de lach. "52,5 Kilo." Bas is zo vol ongeloof dat Ilona hem de trainersapplicatie laat zien. "Kijk zelf maar."

Het is waar. De man die op vijf (!) kilo begon en er weken 'vastzat', doet nu een tienvoud van dat gewicht en zit in de topcategorie fit20’ers. De man die op de Leg Press alle moeite had met tachtig kilo in zijn eerste acht weken, 'doet' nu honderdveertig kilo. De 'oude' man die berustte in zijn fysieke lot, hervindt zijn jeugdige krachten. Hij voelt zich er heerlijk bij. Krachtiger dan in jaren. Op drie van de zes apparaten beleefde hij een progressie die hoger ligt dan honderd procent: een unicum. "Wie had gedacht dat ik, als niet fitness-fan, fit20 zo leuk zou vinden en er zoveel aan zou hebben?", zegt Kicks, tegenwoordig net zo sprankelend als Nelleke.

Wonderen blijken te bestaan. Mits je je eigen rem eraf haalt, zegt Bas. "Je mentale toestand is vaak de beperking, want fysiek is er veel meer mogelijk dan mensen zelf denken. Hoe Kicks dat heeft omgedraaid, hoe hij een jonge vent van zichzelf heeft weten te maken... We zijn hier echt trots op hem, en op Nelleke. Zij weet zichzelf altijd weer te motiveren en slaagt erin om Kicks erin mee te trekken: het is echt een mooi duo."

Zelf ook geïnteresseerd in een proefles op basis van bovenstaand verhaal? U kunt deze reserveren in de studio fit20 Rotterdam-Overschie of fit20 Rhoon. In beide studio’s is hetzelfde fit20-team werkzaam.

Gerelateerd