Huisartsen en ziekenhuis halen banden aan

12-06-2019 Gezond Redactie

Ziekenhuis en huisartsen hebben veel met elkaar van doen, bijvoorbeeld in de huisartsenpost in het ziekenhuis


SCHIEDAM - De huisartsen en het ziekenhuis in de regio rond Schiedam halen de banden aan.

Het medisch bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en huisartsenkring Nieuwe Waterweg-Noord ondertekenden daartoe een ‘verklaring van toehoorderschap’. Dat gebeurde op de regionale artsenmiddag die het Franciscus Vlietland organiseerde. In de verklaring staat onder meer dat de huisartsen en de medisch specialisten elkaar beter op de hoogte houden van ontwikkelingen. Afgevaardigden van het medisch stafbestuur van het ziekenhuis en het kringbestuur van de huisartsen schuiven aan bij elkaars vergaderingen. "Toehoorders kunnen ook agendapunten aandragen", zo staat in de verklaring.
 
Esther Alders, kinderarts en bestuurslid van de medische staf van het ziekenhuis: "Dit is voor zover wij kunnen achterhalen een unieke afspraak in Nederland. Het is een blijk van groot wederzijds vertrouwen en maakt duidelijk dat we zeer transparant zijn naar elkaar."

Door het bijwonen van elkaars vergaderingen zijn de artsen uit de zogenaamde eerste (de huisartsen) en de tweede (de speciaisten) lijn op de hoogte van elkaars ambities, ontwikkelingen en zorgpunten. Zo kunnen zij beter op elkaar inspelen en samenwerken, zo is de gedachte. De ziekenhuisdirectie stelt te verwachten dat dit zal bijdragen aan 'toekomstbestendige zorg'. Niet geheel toevallig ook het thema van de regionale artsenmiddag.

Met het toehoorderschap wordt een streep gezet onder de periode 'waarin er strijd was tussen de huisartsen en het ziekenhuis inzake de concentratie van zorg', zo stellen de initiatiefnemers. Hatin Baran, huisarts en lid van het kringbestuur: "Op relationeel niveau zijn grote vorderingen gemaakt. Dat heeft alles te maken met de gedrevenheid van de huisartsen en medisch specialisten om de patiëntenzorg te verbeteren." Ook de 'onvermoeibare inzet' van de afdeling transmurale samenwerking verbetert de verhouding, net als de opstelling van de raad van bestuur van het ziekenhuis, aldus Baran. "Het is niet realistisch om te denken dat toehoorderschap alle problemen in de toekomst zal tackelen, maar door open te staan voor feedback houden we elkaar scherp."

De afgevaardigden van Franciscus Vlietland zijn Esther Alders (kinderarts) en Andreas Gerards (reumatoloog). De afgevaardigden van het kringbestuur zijn Ingeborg van de Geest (huisarts) en Hatin Baran (huisarts).

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date