Justitie eist ruim elf miljoen van Aluchemie

21-02-2019 Gezond Redactie

ROTTERDAM-BOTLEK - Aluchemie in de Botlek moet ruim elf miljoen euro boete betalen aan de staat. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) vandaag voor de Rotterdamse rechtbank.

Justitie rekent het chemiebedrijf aan dat het jarenlang meer zwaveldioxide heeft uitgestoten dan is toegestaan. Het bedrijf behaalde daar economisch voordeel uit; er werd bespaard op rookgasreinigers.

De uitstoot kwam zodoende tussen 1 juli 2011 en 1 november 2015 hoger uit dan toegestaan. Aluchemie werd daar in 2017 al voor veroordeeld en kreeg een boete van honderdvijftigduizend euro. Het OM is nu een vervolgprocedure gestart om het bedrijf ook de verdiensten van het onvoldoende reinigen van rookgassen afhandig te maken. Aluchemie kon door de schending van de milieuregels een concurrentievoordeel opbouwen. Justitie becijfert dat voordeel op ruim 11,3 miljoen euro. 

Aluchemie maakt koolstofanoden, nodig voor de productie van aluminium. Het bedrijf werd een jaar geleden volledig eigendom van Norsk Hydro toen die aluminiumproducent mede-eigenaar Rio Tinto uitkocht.

De rechter doet op 21 maart uitspraak.Gerelateerd