Categorieën

Service

Kap honderd bomen Westfrankelandsedijk van de baan

Kap honderd bomen Westfrankelandsedijk van de baan
Wonen

Kap honderd bomen Westfrankelandsedijk van de baan

  • Redactie
  • 24-10-2017
  • Wonen
Kap honderd bomen Westfrankelandsedijk van de baan
SCHIEDAM – De kap van mogelijk honderd bomen langs de Westfrankelandsedijk gaat niet door.

Dat maken burgemeester en wethouders vanmiddag in een brief aan de raad bekend. Zij halen het plan voor de bomenkap terug, om met een nieuwe variant te komen 'waarin zo veel mogelijk bomen worden gespaard'.

Volgens verantwoordelijk wethouder Alexander van Steenderen heeft het college 'goed geluisterd' naar de vertegenwoordigers van de gemeenteraad, die gisteravond aan het eind van een enerverende Stadserf-avond concludeerden dat burgemeester en wethouders er goed aan zouden doen het plan aan te passen. Dat gebeurde dusdanig 'eensluidend en duidelijk' dat het college ervaart 'genoeg mandaat' te hebben om het plan terug te nemen.

Het college gaat met de betrokken ambtenaren een alternatief uitwerken, aldus de wethouder. Dat voorstel zal besproken worden met belanghebbenden. Daarbij hanteren B&W geen strikte definitie van wie een belang heeft bij de bomen. Het college is daarbij volgens Van Steenderen niet gehouden aan de strakke 'juridische' definitie die uit jurisprudentie naar voren komt.

Dat betekent dat het college afstapt van het plan een 'Hollandse Baan' aan te leggen. Dat gaat niet met behoud van de bomen, concludeert het. Van Steenderen vreest daarbij geen repercussies van de kant van de provincie, de initiatiefnemer van het project Hollandse Banen. “De subsidie voor de aanleg van het fietspad is ook mogelijk als het geen Hollandse Baan is.” B&W mikte in het plan op een aanleg van fiets- en wandelpad waarmee het met weinig werk in een later stadium al klaar zou zijn om aan de Hollandse Banen-criteria te voldoen. “De raad heeft nu gezegd: doe het maar iets minder ambitieus”, aldus Van Steenderen.

In een analyse van het gebeurde stelt de wethouder dat 'we hebben onderschat in hoeverre de mensen in de stad belang hechten aan het behoud van bomen'.

Verbetering van de verkeersveiligheid blijft wel voorop staan. Het heeft er veel van weg dat voor de aanleg van de rotonde Westfrankelandsedijk/Admiraal de Ruyterstraat maar vier bomen hoeven te sneuvelen.

Volgens burgemeester Cor Lamers schrijft de algemene wet bestuursrecht voor dat een overheid moet voorkomen dat er op een besluit bezwaren komen van burgers. “Als we een nieuw besluit voorbereiden moeten we dat benutten, die geest van de wet gebruiken.”