Kleine zorgverzekeraars in opkomst

18-10-2018 Gezond Advertentie

De 'kleine' Nederlandse zorgverzekeraars


BARENDRECHT - Kleine zorgverzekeraars trekken de laatste jaren steeds meer klanten naar zich toe. Dat blijkt uit de zorgthermometer van Vektis Intelligence. Het marktaandeel van de kleine verzekeraars steeg de afgelopen vier jaar met 3,1 procentpunt. Dat zijn ruim een half miljoen verzekerden.

De Nederlandse zorgverzekeringsmarkt telt tien verzekeringsconcerns, waaronder ruim veertig verzekeraars en zorglabels vallen. De grote verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, domineren al jaren de markt. Hun marktaandeel is 86,5 procent.  

Marktaandeel

Op dit moment hebben de kleine ziektekostenverzekeraars een gezamenlijk marktaandeel van 13,5 procent, ofwel zo’n 2,3 miljoen verzekerden. Een voorbeeld van een kleine verzekeraar is DSW, gevestigd in Schiedam. De verzekeraar heeft zo’n zeshonderdduizend klanten verspreid over Nederland. DSW is tevens risicodrager voor intermediair Stad Holland in Schiedam. Andere kleine verzekeraars zijn Ditzo (onderdeel van ASR), Eno (Zorgdirect), ONVZ en Zorg en Zekerheid.

Reden klanttoename

Volgens Zorgwijzer.nl, een vergelijkingswebsite in zorgverzekeringen, heeft het groeiende marktaandeel een aantal redenen. Allereerst weten de kleine verzekeraars zich uitstekend te onderscheiden van de grote verzekeraars, bijvoorbeeld op het gebied van klantenservice. Daarnaast betrad een nieuwe (kleine) zorgverzekeraar eind vorig jaar de markt. Het verzekeringslabel iptiQ, onderdeel van een Zwitsers verzekeringsconcern, nam een groot aantal klanten van VGZ over.

Overstappen

Wisselen van zorgverzekeraar kan in principe maar één keer per jaar, in november en december. Ongeveer een miljoen mensen stappen jaarlijks over van zorgverzekering. De hoogte van de premie en verandering in de zorgbehoefte zijn de belangrijkste beweegredenen.