Liduina bij Heiligdomsvaart

05-06-2018 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Schiedamse Liduina was zondag aanwezig bij de Heiligdomsvaart in Maastricht. De relieken van de stadsheilige werden meegedragen tijdens de bijzondere processie in de Limburgse hoofdstad.

De Heiligdomsvaart wordt om de zeven jaar gehouden. Het religieuze feest was desondanks toe aan zijn 55ste editie. Maastricht heeft zijn eigen heilige, Sint-Servaas, die daar geëerd wordt en die aan de basis staat van de ommegang.

Het was een lange dag, op reis voor de begeleiders van de stoffelijke resten van de heilige, overleden in 1433. Al vroeg moest het zestal begeleiders, dragers van de reliekschrijn, op pad om op tijd in Maastricht te staan. Behalve de relieken van Liduina in de speciale schrijn, werd ook een vaandel meegedragen, dat onlangs is gerestaureerd. Het stamt uit de voormalige Liduina- of Frankelandsekerk aan de Nieuwe Haven.

De ommegang zorgde voor bijzondere indrukken bij de Schiedamse dragers. "Het bemoedigend voorbeeld dat Liduina is voor allen die ernstig lijden, blijkt heel actueel te zijn", stelt een van hen, Lex Wepster. Hij verbaast zich erover dat zo veel toeschouwers in Zuid-Limburg aanwezig waren, en ook Sint-Liduina van Schiedam herkenden. "Dat geeft toch wel aan dat ook in deze tijd onder de bevolking een diepe fascinatie leeft ten aanzien van oude religieuze tradities."

De Heiligdomsvaart in Maastricht trok volgens de organisatie ongeveer 75.000 bezoekers. In totaal zou de Heiligdomsvaart, die zich met allerlei activiteiten over tien dagen uitstrekte, het dubbele aantal bezoekers hebben getrokken.

Bekijk de foto'sGerelateerd