Liduinafeest nadert

04-05-2018 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Zondag is het Liduinafeest; de jaarlijkse dag waarop de herinnering aan de Schiedamse stadsheilige wordt gevierd.

Voorafgaand aan het feest werd er afgelopen week door parochie De Goede Herder al stilgestaan bij het leven en lijden van Liduina. Zij is de patroon, de beschermheilige van de zieken. Een van de activiteiten die werd gehouden was het bezoek van twintig bewoners van Huize Frankeland aan de basiliek aan de Singel. Twintig begeleiders, waaronder leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek die de begeleiding verzorgden in het kader van hun maatschappelijke stage - brachten de senioren, lopend in een prettig voorjaarszonnetje, via het centrum van Schiedam naar de basiliek H. Liduina / OLV Rozenkrans.

Ter plekke kregen de dames en heren een korte uitleg over wat er in de kerk zoal te zien is. Rector Henri Egging legde uit over de vele afbeeldingen in bijvoorbeeld de ramen van de kerk. Enkele bewoners van Huize Frankeland - ooit Huize Liduina geheten - kenden de kerk goed, waren er zelfs getrouwd of lieten hun kinderen in de kerk dopen. Voor anderen was het een eerste kennismaking. Geestelijk verzorger in Huize Frankeland, Jel van Geffen vertelt: "De animo om mee te gaan was groot onder de bewoners. We moesten goed op zoek naar mensen die onze bewoners konden duwen in de rolstoelen. Veel van onze ouderen komen niet vaak meer buiten. Dat is ook zo fijn aan dit initiatief."

Na het opsteken van een kaarsje in de Liduinakapel, altijd goed voor vertrouwen in de toekomst en het voorleggen van de wens op een blijvende goede gezondheid, was het tijd terug te keren naar het verpleeg- en verzorgingshuis in west.

Het feest van stadsheilige Sint Liduina wordt zondag gevierd met een eucharistieviering (vanaf half elf) in de basiliek en daarna een uitgebreid dagprogramma, waar ook een processie door de stad deel van uitmaakt. .

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date