Liduinaprocessie in teken van 'ik-ben woorden'

01-05-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - De processie ter ere van de heilige Liduina staat dit jaar in het teken van de zogenaamde 'ik-ben woorden'. De Liduinaprocessie wordt op 21 mei gelopen.

De 'ik-ben woorden' zijn uitspraken over zichzelf van Jezus, zoals verwoord in het evangelie van Johannes. Denk aan: 'Ik ben de Goede Herder'. Er blijken zo zeven typeringen van Jezus over zichzelf te bestaan. Ze staan de komende weken centraal in parochie De Goede Herder, die de katholieke gemeenschappen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis omvat. De zeven deelgemeenschappen van parochie schenken ieder aandacht aan een van de 'ik-ben woorden', bijvoorbeeld door middel van een lezing, wandeling of ontmoeting.

Voorafgaand aan de rondgang met de relieken van Liduina door het centrum van de stad, wordt er een gebedsdienst gehouden rond de 'ik-ben woorden' in de basiliek aan het Stadserf.

2015 Was in Schiedam Liduinajaar. Dat jaar werd er voor het eerst weer een Liduinaprocessie gehouden. In de decennia en eeuwen voordien was er een stille omgang gelopen, omdat het na de reformatie aan katholieken niet was toegestaan hun geloof uitbundig op straat te brengen. De processie groeit nu uit tot een jaarlijkse gebeurtenis. Het is een rondgang langs de plaatsen die herinneren aan het leven van de heilige Liduina. Daarin worden de relieken (de stoffelijke resten) van de stadsheilige meegedragen. Tijdens de processie wordt op 21 mei een stop gemaakt in de Grote of St.-Janskerk (waar Liduina in haar leven ter kerke ging) voor een korte, oecumenische dienst.

Het Liduina Dragers Gilde zoekt nog dragers om de reliekschrijn en verschillende lantaarns en vaandels in de processie mee te dragen.Gerelateerd