Maak jezelf rookvrij zonder drang van de gemeente: hoe het kan

06-01-2019 Gezond Han van der Horst

COLUMN - Ook in Schiedam is getuige de ruk naar rechts bij de laatste raadsverkiezingen het geloof in de maakbare maatschappij tanende. Maar dat in de maakbare mens is tot ongekende hoogtes gestegen: de gemeenteraad wil gaan werken aan een rookvrije generatie in de stad. B&W moeten daartoe plannen ontwikkelen. Er zijn al plannen over het markeren van de rookvrije zones in de stad.

Het probleem: stoppen met roken kun je alleen maar zelf. Aan de wortel hiervan ligt de vrije wil die Onze Lieve Heer ons allemaal gegeven heeft. Het is aan jou en aan niemand anders om 'ja' of 'nee' te zeggen. Natuurlijk kan de gemeente het aantal plekken waar niet mag worden gerookt uitbreiden. Dan ben je door BOA´s en de woede van de medeburger gedwongen je tabak zo lang in zak of tas te houden, maar zodra je buiten de verbodszone bent, gaat meteen de brand in een nieuwe sigaret.

Toch hebben rookverboden op een bepaalde manier zin. Vroeger was ik zelden zonder een Caballero tussen mijn vingers te zien. Tot ze het roken op de werkplek verboden. Als ik aan mijn verslaving wilde toegeven, moest ik met de lift helemaal naar beneden om daar in de fietsenstalling te paffen, zoals de antirokers mijn genot misprijzend noemden. Het kwam neer op een gedwongen stoppoging per werkdag. Ik besloot dan ook om er dan in godsnaam maar helemaal mee te kappen.

Dat is één van de beste besluiten die ik ooit genomen heb, al was het alleen maar omdat ik nu – als ik nog zou leven – zeker in het Vlaardingse daklozencentrum zou slapen. Waarom? Omdat het rookgedrag van toen, de vaste lasten en voldoende voeding uit mijn inkomen niet meer te financieren zou zijn. Zo hoog zijn de accijnzen op tabak opgedreven. Ik voel me trouwens over het algemeen veel beter. Zeer motiverend was ook een vraag van mijn verleden jaar helaas overleden lieve buurvrouw.

¨Han, ben je opgehouden met roken?¨

¨Hoe weten jullie dat?¨

¨We horen je nooit meer hoesten.¨

Kijk, dat is motiverend. Misschien heeft ze mijn leven wel gered, want stoppen met roken is afschuwelijk. Je krijgt er hele boze buien van. Je oordeelsvermogen lijdt er onder. Je wordt er gek van.

Hoe houd je dat dan tóch vol. Om te beginnen moet je af zien te komen van de ontwenningsverschijnselen. Je kunt ze bestrijden met nicotinekauwgom of e-sigaretten (een stuk beter dan tabak verbranden) maar dat is uitstel van executie.

Die ontwenningsverschijnselen zijn kort maar hevig. Ze duren gemiddeld drie minuten en de tussenpozen worden elke dag langer. Het begint met elke tien minuten, na een maand zit je op nog maar een paar keer per dag en tenslotte heb je eens in de maand nog wel eens trek in een sigaret. Onthoud dat. Vergeet dat niet. Het wordt beter, niet slechter. Nooit.

Je krijgt nu de neiging je te wentelen in het lijden dat de ontwenningsverschijnselen met zich mee brengen. Je hunkert naar het pafje. Je moet dat lijden verdragen bij wijze van spreken net als de heilige Lidwina. Dat werkt volgens mij zelden. Ophouden met roken brengt woede met zich mee en agressie. Concentreer je woede en je agressie op de ontwenningsverschijnselen zelf. Je lichaam doet je dit aan. Word daar kwaad om. Laat je niet kisten. Vloek als een ketter. Scheld. Maar verdom het om je te laten overheersen door die ontwenningsverschijnselen. Zij zijn de vijand. Als het ´s avonds te erg wordt, ga dan in bed liggen.

Word ook heel boos tegen mensen die je een sigaret voorhouden of die zeggen: ¨Stuk chagrijn, ga in godsnaam weer roken¨. Vertel je kinderen dat je dan de kosten in mindering zult brengen op hun zakgeld als ze dat nog een keer zeggen. Je mag in het kader van dit project namelijk best een tijdje niet te genieten zijn. Je omgeving drong er al langer aan dat je ophield met roken. Dan moeten ze ook de consequenties nemen.

Maar vooral: lijd niet. Word kwaad op de ontwenningsverschijnselen. Houd je woede gaande tot de onvoorwaardelijke overgave, niet van jou maar van de ontwenningsverschijnselen.

Succes. En tot volgend jaar in Marbella, want een zonvakantie in een luxueus oord spaar je wel bij elkaar als je echt ophoudt met roken.Gerelateerd