Maeslantkering kan morgen zo maar dicht

12-01-2017 Gezond Redactie

Foto: Henry de Wolf

ROTTERDAM - De Maeslantkering en de Hartelkering kunnen morgen sluiten. Dat gebeurt als de waterstand verder stijgt dan 2,60 meter NAP in Rotterdam.

Pas morgen wordt in de loop van de dag duidelijk of het zo ver komt. Sluiting lijkt het meest waarschijnlijk tussen twee en drie uur, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De laatste keer dat de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering, werden gesloten was op 17 september afgelopen jaar. Dat was een zogenaamde functioneringssluiting, om zeker te weten dat het systeem nog werkt. Maar dat is een sluiting onder rustige, 'zonnige' omstandigheden, aldus de woordvoerster. Juist vorig jaar besloot minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dat om de zeven jaar ook een sluiting bij echt hoog water (en storm) uitgevoerd zal worden, een zogenaamde verificatiesluiting.

De waterkering, die de Waterwegregio en het verre achterland moet beschermen tegen hoog water, sluit automatisch als de waterstand in Rotterdam een peil van 3 meter boven NAP haalt (of 2,90 meter bij Dordrecht). Omdat het meer dan zeven jaar geleden is dat de Europoortkering zo'n verificatiesluiting kende, heeft Rijkswaterstaat vorig jaar al besloten deze automatische sluiting te verlagen tot 2,60 meter boven NAP bij Rotterdam, of 2,30 meter boven NAP bij Dordrecht. Stiekem hopen veel medewerkers van Rijkswaterstaat dus dat deze stand wordt gehaald, om eens goed te kunnen proefdraaien met de stormvloedkering. Morgen is het mogelijk zo ver. Zodra de verificatiesluiting heeft plaatsgevonden geldt het officiële sluitcriterium weer, dus bij drie meter boven NAP.

In 2007 werd de Maeslantkering al eens gesloten bij stormvloed. Ook dat gebeurde op de stand van 2,60 meter boven NAP.

Indien de Europoortkering dicht gaat vanwege de verificatiesluiting betekent dit een tijdelijke stremming van het doorgaande scheepvaartverkeer op de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal. Hoe lang die stremming duurt, hangt af van het verloop van de storm. De woordvoerster rekent op tenminste een dag.Gerelateerd