Margriethal wordt extra post voor beoordeling mogelijke Corona-patiënten

22-03-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De huisartsenpost Schievliet - locatie NWN - , de GHOR - het geneeskundige onderdeel van de veiligheidsregio - , de gemeente Schiedam, het Rode Kruis en andere partijen gaan de Margriethal inrichten als externe post voor behandeling van Coronapatiënten.

De locatie wordt begin komende week in gebruik genomen. Huisartsen en doktersassistenten zullen de Margriethal in diensten bemannen.

De nieuwe post is bedoeld voor mensen die door huisartsen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam worden doorverwezen, omdat zij klachten hebben die kunnen wijzen op het Coronavirus. Verwijzing is voorwaarde om voor beoordeling in de Margriethalan in aanmerking te komen. Dat kan gebeuren door de eigen huisarts of een door een arts of medewerker van de huisartsenpost. 

De betrokken partijen nemen deze stap om 'de zorg voor patiënten met klachten die kunnen duiden op het Coronavirus zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen'. Door de Corona-verdachte patiënten te onderzoeken op één plek, kunnen de huisartsenpraktijken in de regio ‘corona-vrij’ gehouden worden. Daar kunnen patiënten met andere klachten  worden behandeld. "Ook beperken we zo het risico op besmetting van patiënten en medewerkers op de huisartsenpraktijken en de huisartsenpost." De maatregel beoogt ook een efficiëntere omgaan met de beschermende kleding die huisartsen dragen.

De gemeente gaat verkeersregelaars inzetten rond de sporthal, maar omdat bezoekers alleen op afspraak komen blijft het aantal bezoekers en geparkeerde auto’s beperkt, aldus de initiatiefnemers.

“Het is van groot belang voor de gezondheid van iedereen, patiënten én huisartsen, dat mensen die misschien met het Coronavirus zijn besmet, onderzocht worden op één locatie. Ook om zuinig om te gaan met beschermingsmiddelen die er echt te weinig zijn”, aldus Ingeborg van der Geest, huisarts in Vlaardingen.

Burgemeester Cor Lamers van Schiedam zegt over de nieuwe aanpak: “Het aantal mensen dat aanklopt bij huisartsen neemt toe. Als gemeente werken we graag mee om de druk op de zorg te verlichten. De Margriethal is uitstekend geschikt te maken als externe huisartsenpost, zoals dat ook op andere plaatsen in het land gebeurt. Door er samen de schouders onder te zetten, hebben we dit in zeer korte tijd kunnen opzetten.”Gerelateerd