Meedoen ondanks beperking

24-07-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Schiedam krijgt een nieuwe organisatie die de collectieve belangen van mensen met een beperking of chronische ziekte behartigen: Meedoen Ondanks Beperking in Schiedam (Mobis).

Van 3 tot en met 8 oktober wordt in Nederland de Week van de Toegankelijkheid gehouden. Dat gebeurt onder het thema: 'Aan Tafel!' Doel is te werken aan een toegankelijke horeca voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. In het hele land zullen mensen met een beperking horecabedrijven bezoeken aan de hand van schouwlijsten. Aan welke noden wordt al tegemoet gekomen, wat is voor verbetering vatbaar?

Vorige week, op 16 juli is het Europees Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Beperking door Nederland geratificeerd. Eindelijk, vinden de mensen van Mobis. "Dat betekent dat gehandicapten en chronisch zieken de wettelijke mogelijkheid hebben gekregen om af te dwingen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Vanzelfsprekend leeft de sterke hoop dat het zo ver niet zal hoeven komen en dat ondernemers en instellingen de noodzakelijke aanpassingen in goed overleg treffen."

De Week van de Toegankelijkheid is de eerste gelegenheid waarmee Mobis voor de eerste keer naar buiten treedt. Het Sobo (Schiedams Overleg Bewoners Organisaties) steunt de totstandkoming van Mobis. Sobo onderkent het grote belang dat mensen met een beperking volwaardig onderdeel blijven uitmaken van de Schiedamse samenleving.

Maar het werk moet nog wel gebeuren. Mobis zoekt mensen met een handicap die zich willen inzetten voor een toegankelijke horeca. Tot begin oktober worden horecagelegenheden bezocht. Daarover wordt een rapport opgesteld. Tegelijkertijd worden horecaondernemers gevraag zich hier voor aan te melden. "Het is niet de bedoeling om te vermanen, te verwijten of te straffen", aldus Mobis. Integendeel. "De schouw van de ervaringsdeskundigen van Mobis is erop gericht om samen goede oplossingen te vinden. We kijken liever naar mogelijkheden dan naar problemen."Gerelateerd