Meer tests, minder besmettingen

12-03-2021 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM – Relatief steeds minder van de Coronatests die Schiedammers afleggen in de teststraten van de GGD, tonen aan dat de mensen besmet zijn. Afgelopen week kwam het percentage positieve tests uit op 11,9 procent.

In de laatste week van februari bleek 13,7 procent van de Schiedammers die zich lieten testen besmet. Een week eerder was dat percentage zelfs 16,2. Dat was het hoogste weekpercentage tot dusver dit jaar.

Op zich is het feit dat er relatief steeds minder stadgenoten besmet zijn opmerkelijk, omdat steeds meer mensen een test afleggen. Je zou dus zeggen dat meer mensen de noodzaak voelen zich te laten testen, bijvoorbeeld omdat ze klachten hebben.

Vorige week gingen er 1171 Schiedammers naar de Fokkerstraat en een van de andere teststraten. In de laatste week van februari waren het er 1148, de week daarvoor 1071 mensen en de week daarvoor 574 mensen. De laatste keer dat zoveel Schiedammers de weg naar de teststraten vond was in de week rond Kerstmis. En in oktober was de week waarin de meeste mensen zich met een wattenstaafje lieten onderzoeken in de Fokkerstraat en andere teststraten: 1519.

Meer mensen naar de teststraat, relatief minder besmettingen, hoe pakt dat uit op het totaal aan geïnfecteerde personen? Dan blijkt de laatste factor zwaarder te wegen: het totaal aantal besmettingen daalt. Afgelopen week waren dat er 139, tegen 157 een week eerder, en 173 de week daarvoor. In de weken daarvoor lag het aantal positieve tests onder de honderd.

Voor de goede orde: dan gaat het echt om de testen afgelegd in de GGD-teststraten, gemeten naar de datum waarop de test is afgelegd.

Ook in ziekenhuizen, bij huisartsen en in instellingen wordt getest. Daar werden afgelopen week maar weinig besmettingen geconstateerd: de GGD noemt een totaal aantal van 146 infecties (waarbij er wel een verschil zit in moment van registratie, namelijk de melding bij de GGD, in plaats van de dag van afname van de test). In week 3 was nog de helft van het totaal aanta positieve tests van 186 afgenomen buiten de GGD-teststraten.

Vandaag meldde het RIVM 24 nieuwe besmettingen vastgesteld in Schiedam. Gisteren waren dat er nog 32.



Gerelateerd