Minder infecties in teststraten, meer in Schiedam in totaal

30-01-2021 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM – Vorige week legden 93 Schiedammers in de teststraten van de GGD een positieve Coronatest af. Dat zijn er flink minder dan de 124 van vorige week.

Een belangrijke verklaring voor de daling is het feit dat er door stadgenoten minder tests zijn afgelegd. 771 Keer togen Schiedammers in de zeven dagen voor afgelopen maandag naar de Fokkerstraat en andere testcentra; de voorgaande week gebeurde dat 901 keer.

Week 44 in 2020 was tot dusver de drukste testweek voor de GGD Rotterdam-Rijnmond, waar het Schiedammers betrof: toen werden 1519 stadgenoten getest.

Toch daalde vorige week ook het percentage tests dat positief uitpakte. Dat kwam uit op 12,1 procent, tegen 13,8 in de week daarvoor.

Opmerkelijk is dat in Vlaardingen het aantal positieve tests bij de GGD toenam. Dat lag echter op een veel lager niveau dan in Schiedam. Het ging in Vlaardingen van 67 vastgestelde infecties in de tweede week van het jaar, naar 79 vorige week.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat het totaal aantal geregistreerde positieve Coronatests die Schiedammers aflegden, wel steeg. Dat laat zich verklaren uit het feit dat de GGD-teststraten lang niet de enige plekken zijn waar op het virus wordt getest. Bijvoorbeeld ook in het ziekenhuis of door huisartsen worden tests afgenomen. Afgelopen tijd liep vooral het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen op. In week 1 van dit jaar werd ruim negentig procent van de virusinfecties bij Schiedammers vastgesteld in de teststraten van de GGD, afgelopen week was dat nog maar de helft.

Zodoende werden vorige week in totaal 186 positieve tests bij Schiedammers vastgesteld. De week daarvoor waren dat er 165 en de eerste week van het jaar 134. Schiedam is nu qua infecties terug op het niveau van de kerstweek.Gerelateerd