Miss-titel Samia moet basis leggen voor zelfverzekerder vrouwen

21-10-2016 Gezond Redactie

Zoals dat gaat bij een bijna-miss - Kleding: Designerelvisaigbedion Aigbedion; make-up: Onitzia Garconius; fotografie: Maarten Douwes Dekker

SCHIEDAM – Geen opgelegd pandoer voor Samia Sheikh, tijdens de missverkiezing waaraan zij meedoet. Voor haar geen hoogdravende mening over de wereldvrede, geen politiek-correct praatje: zij gaat het hebben over zelfverdediging voor vrouwen.

Samia Sheikh is geboren en getogen Schiedamse en doet mee aan de verkiezing van Miss Africa Netherlands. Aanstaande zaterdag is de missverkiezing – de zenuwen lopen langzaam op bij de twintigjarige Schiedamse.

Dat vrouwen zekerder in hun schoenen staan, dat is Sheikh een lieve inspanning waard. “Dat ze zich lekkerder in hun vel voelen, dat hoop ik te bereiken met de zelfverdediging.” Sheikh is karateka, al vijf jaar.

Samia beoefent de karatevorm Kyokushin, 'een van de hardste vormen van karate, met full-contact'. Het is een zeer effectieve vorm van zelfverdediging. “Als ik de titel behaal, dan zou ik graag mijn platform willen verwezenlijken”, zegt Sheikh. Dat platform zou haar moeten helpen haar karate-passie te delen met anderen. “Dames die behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen en kracht”, aldus Sheikh. “Hopelijk zullen de dames de kennis over zelfverdediging delen met andere dames, zodat de vrouwengemeenschap sterker wordt.”

Samia Sheikh heeft haar praatje al klaar, dat is duidelijk. Zoals ze al heel veel tijd en energie in de missverkiezing heeft gestoken en over veel dingen goed heeft nagedacht. Dat gaat over haar doelen en dromen in het leven, maar ook – ze wil tenslotte miss worden – over kleding. “Ik heb in Den Haag speciaal een jurk laten maken.” In de traditionele stof van Somalië; de moeder van Sheikh komt uit dat land – haar vader komt uit het momenteel verscheurde Jemen.

Want de verkiezing is voorbehouden aan vrouwen met een Nederlandse identiteit, maar met Afrika in het bloed.

Maar Samia is zo Schiedams als het maar kan – 'ik heb me afgevraagd of ik mijn Rotterdams moet laten doorklinken, maar ben er nog niet uit'. Ze zat op Spieringshoek en slaagde daar vorig jaar voor het VWO. Nu woont ze op zichzelf in Schiedam en is tweedejaars Verpleegkunde op de Hogeschool Rotterdam. “Ik wil verpleegkundig-assistent worden, de rechterhand van een medisch specialist.”

Haar deelname aan de verkiezing is ook een beetje een teken van onafhankelijkheid: toen ze nog thuis woonde zou ze het niet aangedurfd hebben om een deelname voor te stellen. In veel culturen is een missverkiezing niet wel-beschouwd: het pronken met je uiterlijk is not done. Dat klinkt nog door in de opzet van Miss Afrika Nederland, waar bijvoorbeeld in plaats van een bikinironde juist een defilé in traditionele Afrikaanse kledij is opgenomen. Vandaar de gang van Sheikh naar de winkel in Den Haag.

Verder zal Samia, met haar twaalf concurrentes, een galaronde en een talentronde moeten doorstaan. In zestig seconden moet zij zich in schouwburg De Meerse in Hoofddorp in woord en gebaar presenteren, en daar zal ze het hebben over haar plannen voor het vrouwenplatform, en haar ambitie waarom juist zij Miss Africa Netherlands 2016 moet worden. Mocht Sheikh het tot bij de laatste vijf schoppen, dan zal ze zich nog eens moeten presenteren, dit keer idoor vragen te beantwoorden van de jury. Behalve een Miss Africa Netherlands zal de avond ook een Miss Fotogenetic, een Miss Natural Heritage, een 'best talent' en een Miss Popularity opleveren. Die laatste titel wordt vergeven via stemmen op facebook.

Samia zal wel zien of ze voor een van die prijzen in aanmerking komt. Enerzijds is haar mogen opdraven in de verkiezing al een verrassing. Aan de andere kant is ze ambitieus. Maar de weg naar succes zoekt ze dicht bij zichzelf. “Het gaat er om waar je voor staat. Ik wil het liefst het beeld overbrengen van slim en mooi. Het is belangrijk dat je weet wat er speelt in de wereld.”

Maar ze wil alles op alles zetten om te winnen. Het gaat haar niet om het geld. Wel om resultaat van haar inspanningen. Vele zaterdagen of zondagen ging ze naar Amsterdam, soms ook naar Rotterdam, om daar workshops te volgen, bijvoorbeeld in opmaak of presenteren, of ondernemerschap. “Ik gun het de andere meiden ook, maar zou ook wel weer boos zijn als ik het niet red.”

De titel levert haar deelname aan de missverkiezing Face of Beauty op en een voorpagina op een tijdschrift. Maar vooral omdat een titel Samia Sheikh veel verder kan brengen bij het realiseren van haar wens om een platform om vrouwen zichzelf te kunnen laten verdedigen.Gerelateerd