Momenteel 23 zekere Coronapatiënten in twee Franciscusziekenhuizen

20-03-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland ziet vandaag een verdere toeloop van patiënten die het Coronavirus hebben opgelopen.

Op dit moment liggen er acht patiënten waarvan zeker is dat ze besmet zijn met het virus op de Intensive Care afdelingen in het Gasthuis & het Vlietland, waarvan het leeuwendeel in Rotterdam. Coranapatiënten die niet aan de beademingsapparatuur zijn opgenomen, liggen in isolatie op daartoe speciaal ingerichte afdelingen. Dat zijn er in totaal vijftien.

Volgens de opgave van het ziekenhuis aan het eind van de middag waren er op dat moment 21 personen waarvan de besmetting nog niet was vastgesteld, maar waarvan de verdenking bestaat dat ze besmet zijn. Twee van hen liggen op de Intensive Care. 

Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland is vandaag een nieuw initiatief gestart, dat de naam Flexmatch meekreeg. Het is een soort intern uitzendbureau, dat vraag en aanbod van medisch personeel koppelt. Op bepaalde afdelingen is immers geen of veel minder personeel nodig - omdat de polikliniek is gesloten, operaties niet zijn doorgegaan of patiënten naar andere afdelingen zijn overgebracht. Op andere afdelingen, met name die waar de Coronapatiënten geïsoleerd liggen en de IC, zijn meer mensen nodig. Ook ondersteunend personeel doet ander en meer werk dan anders, bijvoorbeeld waar het gaat om afdelingen in te richten en uit te rusten met apparatuur.

Om mensen en materialen zoveel mogelijk te concentreren op de ziekenhuislocaties is besloten om de poliklinieklocaties Franciscus Berkel, Franciscus Haven en Franciscus Maassluis met ingang van aanstaande maandag te sluiten. Tot naar nu bekend is 10 april vinden op deze posten geen spreekuren plaats. Afspraken daar die naar het oordeel van de behandelend arts toch door moeten gaan, zullen zich in de twee ziekenhuizen voltrekken. De bloedprikpunten van Franciscus Berkel en Franciscus Maassluis blijven open voor spoedaanvragen.

 Gerelateerd