Na hausse gisteren, vandaag beter (maar triest) Coronanieuws

08-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De cijfers van het RIVM met betrekking tot Coronabesmettingen en slachtoffers normaliseren zich op deze woendag, na een waarschijnlijk inhaaleffect gisteren.

Toen meldde het rijksinstituut in Nederland 234 overledenen, in vergelijking met de kennisgeving van een dag eerder. Vandaag zijn er 147 overledenen te melden. Op dinsdag blijkt dit aantal steevast hoog, omdat dan overledenen uit het weekend, die op die dagen niet altijd worden geregistreerd, alsnog in de optelling terechtkomen.

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege Coronaklachten nam wel toe: van 292 naar 308 voor heel Nederland. Daaronder drie Schiedammers. 

Het RIVM stelt in zijn toelichting dat er 'grote regionale verschillen' zijn in de epidemie. "In Nederland zijn tot nu tot 20.549 bevestigde besmettingen gemeld." De meeste mensen die positief zijn getest op het Coronavirus, wonen in Noord-Brabant. Bijna een kwart van het totaal aantal bevestigde besmettingen in Nederland betreft inwoners van die provincie (4.799 bevestigde besmettingen). De provincie Groningen is  met 227 positief geteste personen de provincie met de minste besmettingen, 1,1 procent van het totaal. Ook in Drenthe (232, 1.1 procent), Friesland (260, 1,3 procent) en Flevoland (293, 1,4 procent) zijn relatief weinig mensen besmet.

Een reden voor deze verschillen is volgens het RIVM dat de verspreiding op verschillende plekken in een ander stadium is. "In Noord-Brabant lijkt de epidemie af te vlakken." Maar goed nieuws voor de Groningers en Friezen: "Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag."

Er wordt sinds maandag meer getest. "De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een Coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening."Gerelateerd