Na SEC nu VEC

07-06-2016 Gezond Redactie

Vertegenwoordigers uit de Vlaardingse samenleving tekenen voor het VEC

VLAARDINGEN - In navolging van Schiedam heeft Vlaardingen een lokaal energiecollectief. Het Vlaardings Energie Collectief werd vrijdag formeel opgericht tijdens de Klimaattop Vlaardingen.

De vorming van het collectief, VEC, is een van de winstpunten van de top. Een ander is volgens de Vlaardingse wethouder Ruud van Harten 'dat meer mensen zich druk gaan maken om energiebesparingen en het zelf opwekken van energie'. Hij trok die conclusie na afloop van de debatdag in de Stadsgehoorzaal, die zo’n 175 bezoekers trok.

Veel mensen zijn al bezig met energie besparen en opwekken, in en om hun woning, bedrijf, sportvereniging en maatschappelijk vastgoed. "Samen met partijen in de regio gaan we afspraken maken om woningen en bedrijven op alternatieve manieren te gaan verwarmen", aldus Van Harten. "Want we willen af van aardgas en andere fossiele brandstoffen."

Tijdens de Klimaattop zijn nogal wat afspraken gemaakt door woningeigenaren, huurders, Verenigingen van Eigenaren, ondernemers, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen, scholen, bestuurders, politici en beleidsmakers. De belangrijkste afspraken/voornemens zijn:

1. Nieuwbouwwijken vanaf nu bouwen zonder gasaansluitingen.

2. Nieuwe woningen altijd minimaal energieneutraal bouwen

3. Sportverenigingen stimuleren om hun panden te verduurzamen en daarbij gebruik te maken van subsidies.

4. Voor nul-op-de-meter gaan bij scholen en bij ander maatschappelijk vastgoed.

5. Ondernemers stimuleren om te verduurzamen, door te wijzen op subsidiemogelijkheden en op hun wettelijke verplichtingen.

6. In verschillende Vlaardingse wijken gaan experimenten om nul-op-de-meter te krijgen in woningen uit de jaren 50 tot 80.

Het Vlaardings Energie Collectief werkte voorbereidend al maanden achter de schermen, maar ging tijdens de Klimaattop officieel van start. Het VEC kent twee takken: zon en wind. Met name de zon-afdeling gaat al op zeer korte termijn aan de slag om heel Vlaardingen aan de zonne-energie te krijgen. Voor de wind-tak wordt gezocht naar locaties en financiering voor windmolens, waarbij inwoners kunnen mee-investeren én verdienen, en de opbrengsten vooral binnen Vlaardingen moeten blijven.

Het Schiedamse Energie Collectief reageert enthousiast. “We staan zeer open voor samenwerking, bijvoorbeeld bij het realiseren van windenergie, projecten langs de A4 of op het tunneldak en projecten om bewoners te ondersteunen bij verduurzaming van hun woning”, aldus Krispijn Beek, projectleider bij SEC.