Naar het boerenland rond Rotterdam

17-01-2017 Gezond Redactie

Foto: Joost Coffeng

SCHIEDAM - Er zullen weinig Schiedammers zijn die hun stad zien als het ommeland, de boerenzij van Rotterdam. Eerder andersom.  Toch presenteert Natuurmomumenten de Jeneverstad als zodanig. Onder de noemer 'Wandel door oer-Hollands boerenland vlak bij Rotterdam' leidt de natuurorganisatie wandelaars door het groene gebied tussen Schipluiden en de Rottemeren, en ook door Schiedam.
 
“We weten allemaal hoe moeilijk het is om de voornemens vol te houden”, refereert boswachter Juriaan van Leeuwen aan de nieuwjaarsvoornemens die veel mensen maken, om meer te bewegen en gezonder te leven. “Daarom moet je de uitdaging zo leuk mogelijk maken. Vanaf Rotterdam CS fiets je bijvoorbeeld zo naar het Rotterdamse platteland. De route Polderpad: van Rotte tot Schie is bijna dertig kilometer en leidt je langs de natuurgebieden aan de noordrand van de stad."

Een brug over de Zweth, kleine bruggetjes over de poldersloten en een grasmaaier. Dat was er nodig om het wandelpad door de polder in de Schiezone aan te leggen. Er volgt meer: komend voorjaar wordt het pad uitgebreid met meer ingangen. De bezoeker hoeft niet te wachten en kan nu al genieten van het deels geopende struinpad door het boerenland.

Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten: “Het is fantastisch om hier door de polder te wandelen. Zo dicht bij de stad vind je dit oer-Hollandse landschap. Een fijne verrassing en daarom prachtig dat veel mensen hier nu van kunnen gaan genieten”.

Het struinpad maakt onderdeel uit van de Ecopassage Schie. Deze ecopassage houdt verband met de aanleg van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam; de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Zo werd over de A4 het grootste eco-aquaduct van Nederland geopend. De ecopassage Schie wordt ingericht voor recreatief medegebruik. Dit betekent dat niet alleen de natuur kan profiteren van de investeringen in het groen, maar ook de bewoner en bezoeker van Midden-Delfland. De voetgangersbrug en het al eerder geopende uitkijkpunt zijn geheel ontworpen om op te gaan in het gebied. De ecopassage zelf bestaat uit een aantal passeerbuizen onder de wegen langs de Schie. Daardoor steken kleine dieren zoals de noordse woelmuis en de waterspitsmuis straks gemakkelijk en veilig de Schie, de Kandelaarweg en Rotterdamseweg/Delftweg over. De Schie en de sloten daar omheen krijgen natuurvriendelijke oevers.
 
Als struinend kunnen wandelaars van heinde en ver een heerlijke middag beleven. "Ook in de winter is hier genoeg te zien", aldus Van Leeuwen. "Verschillende soorten eenden en ganzen zoals de smient en kolgans zijn naar ons land gekomen om hier de winter door te brengen. Aan de rand van de poldersloten zie je grote zilverreigers geduldig wachten totdat hun kostje voorbij scharrelt en ze deze genadeloos aan de snavel kunnen spietsen.”

Ook fietsen kan op het Polderpad. Zie hier voor meer informatie.

Gerelateerd